NÖDINGE. Kyrkoherde Mika Auvinen hamnade i mediernas rampljus då han och en kollega prickades av Göteborgs stift. Skälet en sorgbearbetning med samtal, pizza, öl och rockmusik utanför församlingshemmet i Nödinge.
– Vi har fått ett otroligt stort och kärleksfullt stöd från såväl allmänheten som kollegor runtom i landet, säger han.
P4 Göteborg och Göteborgs-Posten var tidigt ute och rapporterade i förra veckan om att två präster, varav en är Nödinge församlings kyrkoherde Mika Auvinen, prickats av stiftet. Efter det följde en livlig diskussion om rätt eller fel i sociala medier samt åtskilliga inslag i nationella medier.
– Händelsen är en berättelse om mänsklighet som jag tror att många känner igen sig i, därför har den också skapat engagemang. Jag blir stoppad på gatan med positiva tillrop och 90 procent av alla mejl som kommit är ryggdunkar, säger Mika.
För den som inte hängt med kommer här en summering. Det var i september förra året som Mika Auvinen hade ett sorgesamtal med en prästkollega. Mika hade precis förlorat en av sina bästa vänner och kollegan var utsedd att hålla i vännens begravning. Efter samtalet gick prästerna ut på baksidan av församlingshemmet, där de i civila kläder tog en pizza och två öl.
Det är nu som Mika lyfter luren och ringer en barndomsvän som också var kompis med den bortgångne. Vännen som spelar i hårdrockbandet Svartbjörns kompani lovade komma förbi lite senare, vilket också skedde.
– Bandet ville muntra upp oss och bestämde sig för att rigga upp släpvagnen. De spelade kanske tre eller fyra låtar. Klockan är runt sex på kvällen. På vagnen fanns också en döskalle av frigolit och en rökmaskin som användes sparsamt. I församlingshemmet pågick ingen verksamhet. Vi var ensamma där, minns Mika.
En person som besökt kyrkogården uppmärksammar vad som händer.
– Det är en individ som vi är bekanta med. Hans inställning till oss präster och kyrkan som helhet är inte positiv om jag ska uttrycka mig milt. Det slutade med att han anmälde oss till både kommunen och polisen.
Det fick konsekvenser. Utan att kontakta och ge prästerna chansen att kommentera anmälan tillskrev Ale kommun Göteborgs stift.
– Jag är tveksam till kommunens agerande. Varför ringde de inte oss? Vi kunde givit dem en mycket mer detaljerad redogörelse om vad som hänt och varför. Vi har inte gjort något kriminellt. Efter ett sorgesamtal, åt vi en pizza, drack två öl – ingen har ens frågat om det var alkohol i ölen – fick besök av en barndomsvän med band som spelade några låtar innan vi gick hem. En person med avvikande uppfattning kommer förbi och vi växlar några ord. Det är uppenbart att han inte gillar oss och när hans berättelse fick stå oemotsagd medförde kommunens agerande i nästa steg till att Göteborgs stift prickade oss, säger Mika.
Domen har de båda prästerna överklagat till överklagarnämnden. Stiftet menar att prästernas agerande har skadat kyrkans anseende, men den uppfattningen delas inte av alla.
– Nej, vi har också fått till oss att domprosten har anmälts av en person med samma motivering. Det vill säga att han har skadat kyrkans anseende genom prickningen av oss.
Är det något du ångrar?
– Det är lätt i efterhand. Hade vi bara gått hem efter sorgesamtalet så hade inget av detta hänt. Det är tråkigt att kyrkan framställs som glädjelös och att bilden som delvis förmedlas är negativ. Samtidigt har jag sällan upplevt så mycket kärlek som just nu.