ALE. Höga elpriser gör att flera kommuner tvingas se över elförbrukningen. En del tvingas stänga ner vissa lokaler, men än så länge har inte Ale kommun fört några sådana samtal.
På uppdrag av regeringen ska landets myndigheter se över sin elförbrukning. Även flera kommuner håller på att se över elanvändningen. Så hur arbetar Ale kommun för att effektivisera energianvändningen?
– I all vår underhållplanering söker vi energibesparande åtgärder. Det kan vara allt från byte av ett gammalt ventilationsaggregat till ett modernt med återvinning. Till utbyte av lysrörsarmaturer till ledbelysningar, förklarar kommunens fastighetschef Tony Jönsson.
Förutom underhållsarbete berättar att man även har 500 000 kronor i styrda investeringsmedel till energieffektiviserande åtgärder. Dessutom är kommunen i full gång med projektet på Bohusskolan där det undersöks hur verksamhetens beteende påverkar el och värmeförbrukningen, samt hur värme och ventilation aktivt kan styras av artificiell intelligens.
– Om projektet blir lyckat är sedan målet att tekniken successivt implementeras i övriga lokaler, säger han.
Hur hårt drabbas Ale av det stigande elpriset?
– När vi tecknade nytt elavtal 2020 säkrade vi för 2022 för kvartal ett till tre med 80 procent fast pris och för kvartal fyra med 90 procent till fast pris och resten rörligt. För 2023 har vi 70 procent till fast pris och analys av hur detta påverkar Ale kommun pågår, berättar Tony.
Skepplanda simhall och Ale Arena är två av kommunens lokaler som förbrukar mest energi.
– Simhallen och Ale arena är två energikrävande byggnader men även några av våra äldre skolor och förskolor som exempelvis Himlaskolan och Hövägens förskola ligger högt i energiprestanda per kvadratmeter och år, säger Tony.
På andra håll i landet har elpriserna gjort att kommuner tvingats stänga ner liknande lokaler, men än så länge är Ale inte där.
– Vi har ännu inte fört några sådana samtal. Om vi så småningom hamnar i ett läge där vi tvingas prioritera behöver vi ta en sådan diskussion i kommunledningen tillsammans med säkerhet. Det blir inte ett arbete för en enskild sektor, förklarar Staffan Lekenstam, sektorchef kultur och fritid.
Nedan är fyra av kommunens lokaler som krävde mest energi 2021. Både fastighetsel och uppvärmning inkluderat.
Skepplanda simhall: 502,6 kWh/kvm/år*
Himlaskolan: 196,4 kWh/kvm/år
Älvängenskolan: 159,2 kWh/kvm/år
Hövägens förskola: 153,3 kWh/kvm/år
*Till simhallen räknas även den tillhörande idrottshallen.