TORSKOG. Det är en sagolik jul som gästerna till Thorskogs Slott får uppleva. Maten spelar naturligtvis en viktig roll i sammanhanget och lokaltidningen har träffat självaste köksmästaren Magnus Rutgersson.
– Hos oss är det inte traditionellt julbord som gäller utan vi väljer att servera en fyrarätters vintermeny.
Från den 20 november och fram till och med den 21 december erbjuds julfirande på Thorskogs Slott. Varenda liten vrå är pyntad, blomsterarrangemangen magiska och stämningen hänförande och närmast trolsk. Slottsparken är också den vackert dekorerad och marschaller lyser upp vintermörkret.
– Helheten är det vi säljer, vi tummar inte på kvaliteten någonstans. Gästerna ska få uppleva något utöver det vanliga, säger Magnus Rutgersson.
Själv är han inne på sitt sjunde år som köksmästare på slottet. Konceptet med fine dining var det som förde honom till Torskog.
– Jag hade inte besökt slottet innan jag började jobba här. Det är verkligen ett speciellt ställe och att det dessutom är privatägt gör det inte mindre unikt. Vi är ett härligt gäng som jobbar här och alla drivs av att göra det absolut bästa för våra gäster, förklarar Magnus Rutgersson.
Vad är utmaningen som köksmästare?
– Alla som bor på slottet äter en fast meny och utmaningen ligger i att leverera på högsta nivå varje dag. Gästerna ska erbjudas en väl avvägd smakpalett och finna en bredd i det som serveras, kanske någon överraskning och Aha-upplevelse.
Den fyrarätters vintermeny som besökarna får åtnjuta i juletid attraherar alla smaklökar, men lika viktig är texturen. Det är sannerligen en fröjd för ögat när respektive tallrik sätts på bordet. – Jag tar god tid på mig att skapa menyn, det är ett kreativt arbete som inte går att tvinga fram. För mig är det viktigt att vi utvecklas i nya smakkombinationer, komponenter i rätterna och att vi jobbar med moderna tekniker. Samtliga rätter skall vara kompletta i smak, textur och även visuellt. Att kockarna i mitt kök känner att de utvecklas är för mig också väldigt viktigt, det är en av hörnstenarna när du skall bygga ett starkt team med bra uthållighet, säger Magnus Rutgerssonoch fortsätter:
– Jag tar god tid på mig att skapa menyn. Jag försöker hela tiden hitta att hitta nya grejer, nya smaker och det beror på att vi som arbetar här också vill utvecklas.
Är det någon ingrediens eller komponent som du har fäst dig särskilt vid?
– Skulle du fråga personal hade de sagt i kör: ”Brynt smör”. Faktum är att det finns nästan inget som inte blir bättre med brynt smör.
Även glöggen som gästerna serveras innan middagen är framställd på egen hand. Magnus Rutgerssons recept är numera vida omtalat.
– Den är gjord på vitt vin i grunden och innehåller även blodapelsin, basilika och vit rom.
Om du själv tar del av ett klassiskt julbord, vad gillar du bäst?
– Jag tycker om sill och tycker att stekt inlagd strömming är väldigt gott. Vidare så går jag igång på lite udda saker som patéer och ankrillettes.
Lutfisk är en vattendelare, hiss eller diss?
– För min farfar var det ett måste på julbordet, jag har nog inte ätit det på åtminstone tio år.
Vad på gottebordet är favoriten?
– Jag är svag för choklad och bakverk.
Varifrån hämtar du din egen inspiration?
– Jag är själv mycket ute och äter på olika restauranger. Kollegor i branschen inspirerar mig, men jag har även bra kommunikation med flera leverantörer.
Om du ska rekommendera en restaurang i Göteborg?
– Då säger jag Human. Martin Moses, som varit utsedd till Årets kock, är verkligen en förebild.
Av god husmanskost, vad föredrar du?
– Rotmos och fläsklägg är för jäkla gott!
• Amuse Bouche – starter
S.O.S Rökt matjessill med extralagrad cheddarost och brynt smör serverad på saltbakad potatis.
• Frøjalax Pepparrot Rågbröd
Fänkålsgravad och sotad Frøjalax serveras med pepparrotsmousse, rågbröd, krassemajonnäs samt forellrom och yoghurt.
• Havskräfta Havtorn Musslor
Soppa på havskräfta och havtorn kommer med fermenterad morot, rapsfrö, smörstekt kammussla och musselskum.
• Hjort Gotlandslinser Palsternacka
Helstekt svenskt hjortinnanlår serveras på ragu med Gotlandslinser och schalottenlök tillsammans med palsternackscrème smaksatt med hårdost, crust på citrontimjan och brynt viltsky.
• Äpple Granola Gräddfil
Karamellbakat äpple kommer med havregranola, sorbet på höstäpple, vanilj- och gräddfilsskum