Scouterna fick kungligt besök

TEXT: Daniel Marsfeld
9 augusti 2022 kl. 12:00

ALE/LILLA EDET. Över 10 000 scouter från hela världen samlades förra veckan i Norra Åsum utanför Kristianstad för Jamboree22. I lägret deltog flera scoutkårer från Göta Älvdalen.

Var fjärde år arrangeras Jamboree, ett världsläger för scouter. Bland de 11 088 lägerdeltagarna som spenderade förra veckan i Norra Åsum fanns scouter från Vättle scoutkår, Lilla Edet scoutkår och Bohus scoutkår. 

– Syftet med lägret är att träffa andra scouter för att se och lära av varandra. Men framförallt att ha jätteroligt, det är väl det viktigaste, säger Caroline Duell, scoutledare i Bohus Scoutkår.

Scouter från hela världen deltog i lägret som främst riktar sig till barn från tio år och uppåt. För 11-åriga Felicia Andersson, var ett läger av den här digniteten en ny upplevelse.

– Det har varit jättekul, jag har fått många nya vänner, säger hon.

Hur har det varit att träffa folk från hela världen?

– Det är jättecoolt, men det är lite läskigt också för man måste prata engelska. Men det har varit väldigt kul, säger Felicia.

Vättle scoutkår och Lilla Edet scoutkår reste tillsammans till lägret. Där reste de själva, likt de andra deltagarna, det tältsamhälle de sedan bodde i under sju dagar.

– I vår by bodde omkring 60 personer. I byn har man sina tält och tar själva hand om matlagning och så vidare, Malin Johansson, ledare Vättle scoutkår.

 De två kårerna delade by med 21 ungdomar från Ukraina. Deras målsättning med vistelsen var att få en veckas andrum från kriget i hemlandet och att få tänka på något annat.

– En del av dem är scouter hemifrån och en del var relativt nya. De flesta av dem bor i Ukraina men i de mer lugna områdena och flög tillbaka dit efter lägret. De har beskrivit hur de hört bombplanen utan att själva ha drabbats på det sättet, säger Malin.

I byn blandades ungdomarna och blev under veckan nästan till en stor familj. 

– Det var lite trevande i början, de anlände sent på kvällen och var ganska trötta efter flygresan. Vi fick ta det som det kom, vi lärde känna varandra med namnlekar och diverse aktiviteter, berättar Malin.

– Sedan har scouterna suttit ihop, lekt och spelat. Det fungerade jättebra, säger Mikael Broberg, ledare i Lilla Edets scoutkår.

Den 16-årige scouten Mathias Niemisalo håller med.

– Vi vill ju visa Ukrainarna vad vi brukar göra när vi är på läger i Sverige och så får de visa vad de brukar göra, som kortspel och lekar, berättar han.

Frida Jones från Vättles kår håller med. 18-åringen berättar att det är kul att se hur många saker som man gör lika, fast med lite olika varianter. 

– Det har varit fantastiskt. Jag gillar all gemenskap och att träffa nya människor, säger hon.

De ukrainska scouternas deltagande var något som även intresserade kung Carl XVI Gustaf. I egenskap av hedersledamot i Svenska scoutförbundet besökta kungen lägret. Med drottningen vid sin sida blev det även ett unikt besök i den by där scouterna från Lilla Edet, Vättle och Ukraina höll till. Kårerna hade fått i uppdrag att bjuda kungaparet på kaffe men då detta inte hanns med lämnade de istället över en kåsa till konungen som ett fint minne. 

TEXT:

Daniel Marsfeld

info@alekuriren.se