ALAFORS. Problemet med oseriösa aktörer inom elförsäljningen uppmärksammas allt mer. Nyligen sändes ett inslag på SVT:s nyhetssändning Rapport.
– Mitt råd är att inte tacka ja till något erbjudande på telefon eller vid dörrknackning, liksom att vara försiktig med att ge fullmakt till någon annan, säger Ale Els vd Stefan Brandt.
I Rapport medverkade det lokala elbolaget i Falun, som intervjuades om hur de upplever problemet med oseriösa aktörer inom elförsäljningen.
– Vi får liksom våra kollegor i Falun, och många andra företag i branschen, till sig att aktörer kontaktar kunder och påstår att de samarbetar med det lokala elbolaget, i vårt fall Ale El. Det är ren bedrägeri som de sysslar med. Det finns även exempel på andra försäljningsmetoder som dessa aktörer använder sig av, förklarar Stefan Brandt och fortsätter:
– Det verkar inte bättre än att just elförsäljningsbranschen har blivit särskilt utsatt av bedragare. Troligen beror det på att det inte ställs några krav på licens eller certifiering för att få vara aktör.
Hur ska branschen kunna komma till rätta med problemet?
– Energimarknadsinspektionen har aviserat att de ska titta närmare på problemet med oseriösa aktörer. Mitt råd är att inte tacka ja till något erbjudande på telefon eller vid dörrknackning, liksom att vara försiktig med att ge fullmakt till någon annan. En sådan fullmakt kan vara livstids bindande.
– Elmarknaden avreglerades 1995 och detta är enligt min åsikt avregleringens största misslyckande, säger Stefan Brandt.
Att oseriösa aktörer, som försöker lura konsumenter, skadar elbranschens rykte råder det inga tvivel om. Stefan Brandt vill därför ta tillfället i akt att framhäva Ale Els ståndpunkt i debatten.
– I det medlemsägda Ale El värnar vi affärsmässighet, leveranssäkerhet, arbetsmiljö för vår personal och våra kunders plånbok. Ale El drivs inte av vinstmaximering, utan av att hålla god service till så låg kostnad som möjligt, vilket sannolikt bidrar till att vi under lång tid legat i topp i kundundersökningar. 2020 gjordes ingen höjning av elnätsavgiften och de stora investeringarna lånefinansieras till största del.