Sexårige Isabelles glädje efter cancerbeskedet

TEXT: Kristoffer Stiller
7 februari 2019 kl. 11:33

ÄLVÄNGEN. I höstas fick sexårige Isabelle reda på att hon hade drabbats av leukemi. Efter några ovissa månader med tuff behandling kom glädjebeskedet att hon är fri från cancern. Och det firade Isabelle med att spela in ett filmklipp på sin mobiltelefon som nu har över 12 000 visningar på Facebook.
– Jag mår så bra, säger hon i klippet.

I slutet av oktober blev Isabelle från Älvängen hastigt sjuk och fick uppsöka sjukvård. Vid sin sida hade hon mamma Angelica Johansson Svahn samt pappa Richard Johansson och två dagar senare fick de ta emot mardrömsbeskedet: Isabelle hade drabbats av akut lymfatisk leukemi och nu väntade en tuff behandling i två och ett halvt år, vilket GT var först att skriva om.

– Det är som att världen rasar samman. Man tänker att det här händer inte oss, men det gör det uppenbarligen. Det är det värsta beskedet man kan få. Jag visste inte hur jag skulle agera, hur säger jag till mitt barn att hon har cancer? Hur säger jag till mitt barn att hon kommer att tappa håret? Isabelle hörde att hon hade fått cancer och förstod vad det var. Hon blev rädd och frågade mig om hon kommer att dö, berättar Angelica för Alekuriren.

En oviss tid väntade för familjen och under den första månaden gjordes två benmärgsprover.

– Det var en jobbigt eftersom vi inte visste om hon kommer att överleva och Isabelle mådde väldigt dåligt – men hon svarade bra på den tuffa behandlingen och allt gick enligt plan, säger Angelica.

Och till slut kom beskedet som Isabelle och hennes familj hade väntat på. Det senaste benmärgsprovet, som gjordes i slutet av januari, visade att hon är helt fri från cancerceller.

– Det går inte att beskriva den enorma glädjen, allt släppte och tårarna rann. Behandlingen fortsätter för att det inte ska komma tillbaka och det här ger oss kraft att fortsätta, berättar Angelica.

Isabelle beskrev sina känslor i ett filmklipp som hon spelade in med sin mobiltelefon från sjukhussängen.

– Jag mår så bra. Pappa och mamma började gråta och jag blev så glad att jag också började gråta, säger Isabelle i klippet, som nu har över 12 000 visningar på Facebook.

– Jag var ute i köket på sjukhuset och när jag kom tillbaka berättade Isabelle att hon hade spelat in en video. Jag blev tagen av all glädje och jag frågade om jag fick lägga ut den på Facebook. Isabelle är jätteglad över att många har sett videon eftersom hon drömmer om att bli vloggare, berättar Angelica, som nu har startat Facebook-sidan ”Isabelles kamp mot cancern” för att inspirera andra människor i samma situation.

– Isabelle har inspirerat och berört många i vår närhet. Hon är en fantastisk människa och vi vill inspirera andra barn som befinner sig i samma situation genom att både visa ljuspunkterna och det som är jobbigt. Alla i vår familj har hittat en starkare glädje till småsakerna i livet. Häromdagen åkte jag skridskor med Isabelle i 45 minuter och jag blev lycklig av att se henne röra på sig, avslutar Angelica.

TEXT:

Kristoffer Stiller

info@alekuriren.se