ÄLVÄNGEN. I förra veckan redovisades svaren i Småföretagsbarometern.
Företagen i regionen tror på en stark tillväxt de närmaste tolv månaderna.
Det största hindret för tillväxt anses vara bristen på kompetent arbetskraft.
Småföretagsbarometern genomförs i samarbete mellan Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund och är Sveriges äldsta konjunkturundersökning.
– Undersökningen kom igång 1985. Vi redovisar det ekonomiska läget bland landets småföretagare, som också får uttrycka sina förväntningar på de kommande tolv månaderna, berättar Fredrik Engström, affärsansvarig för området små- och medelstora företag på Swedbank västra regionen.
4 000 företagare har intervjuats i landet varav 529 i Västra Götaland. Urvalet motsvarar totalt över 473 000 privata företag fördelade över Sverige.
– Det är företagarnas personliga uppfattning om konjunkturläget som kommer till uttryck i den redovisade indikatorn för konjunkturen, betonar Fredrik Engström.
Svaren för Västra Götaland har indelats i fyra olika länsdelar; Göteborg där Ale och Lilla Edet ingår, Fyrbodal, Skaraborg och Sjuhärad.
– Den starkaste sysselsättningstillväxten ser vi i Göteborgsregionen. Det är också i denna region som flest jobb skapas, säger Fredrik Engström och fortsätter:
– När det gäller orderutvecklingen så är trenden uppåtgående och det finns en stark förväntansbild på de kommande tolv månaderna. I Västra Götaland är det en högre förväntan än riket i stort.
– Det är precis den bilden vi upplever när vi pratar med företag i Göta älvdalen. Orderböckerna sträcker sig längre fram än tidigare, säger Ola Frederiksen, företagsrådgivare på Swedbank Götaälvdalen.
Resultatet av undersökningen visar också att 38 procent av företagen i länet har tvingats tacka nej till jobb under det senaste år.
– Arbetskraftsbrist anges vara det största tillväxthindret. Procentsiffran är 19 procent och det är en ökning jämfört med förra årets undersökning, säger Engström.
Tobias Hellberg, chef för Swedbank Göta älvdalen, ser ett annat specifikt tillväxthinder för Ale.
– Det är bristen på industrimark som definitivt är tillväxthämmande för Aleföretagen.
Vad finns att säga om den lokala handeln?
– Förändringen är mer av strukturell karaktär än konjunkturmässig. Vi ser en förändrad bild av handeln, det gäller inte minst Älvängen.
Sammanfattningsvis kan konstateras att tillväxten av lönsamhet i Västra Götaland har förstärkts och är fortsatt god. Totalt uppger 44 procent av regionens småföretag att de har ökat sin lönsamhet.
– Sju av tio av företagen i länet anser att de har goda utsikter att expandera på sikt, avslutar Fredrik Engström.