PRÄSSEBO. Jakob Bergkvist sadlade om och gick från ett jobb inom resebranschen till att bli småskalig odlare. Tillsammans med sin fru Karin utvecklar han successivt Lindebackens Gård.
– Vi är femte generationen som driver gården.
För fem år sedan flyttade familjen Bergkvist till Lindebacken där Karin har sina rötter. De hyrde huset i två år innan tillfället uppenbarade sig att ta över gården.
– Det är inget jag ångrar, säger Jakob.
Kontorsarbetet inom resebranschen lämnade Jakob bakom sig för att studera småskalig ekologisk odling i Skara. Därutöver gick han även andra kurser, bland annat meterologi samt pomologi.
– Den praktiska erfarenheten tillskansade jag mig hos Mölnebo odlingar på Tjörn.
På gården odlar Jakob ekologiskt och småskaligt både på friland och i växthus.
– Växthuset är begagnat och har tidigare använts av en plantskola utanför Linköping. Här på Lindebacken stod växthus och gårdsbutik klart i maj i år. Jag odlar tomater, paprika, gurka, chili, zucchini, örter och sallad för att ge några exempel.
– På frilandet så finns bland annat potatis, rotfrukter, baljväxter, kålväxter och örter, berättar Jakob.
Noterbart är att odlingarna är certifierade enligt EU-ekologiska regler vilket betyder att Jakob odlar rakt i marken, använder certifierat utsäde, ingen besprutning och en tydlig växtföljd för att värna om marken han odlar i.
Jakob Bergkvists tidiga intresse för äppelodling får också sitt lystmäte på gården. I unga år uttryckte han att han någon gång i livet skulle ha fler äpplen än vad som finns i en vanlig trädgård.
– Ja, äppelodlingen växer. Nästa steg blir att få till förädlingsdelen. Det finns en tanke om att kunna ha en egen äppelmust som det står Lindbackens Gård på.
På gården finns även kor som går på lösdrift mellan ladugård och beteshagar. De har möjlighet att vara ute året om.
– Faktum är att vi tillhandahåller köttlådor med jämna mellanrum.
Även höns spatserar fritt på gården och de ägg som blir går till försäljning. Det som har fått störst genomslag hos kunderna är annars Lindebackens Gårds grönsakskasse.
– Vi har återkommande kunder från Upphärad till Lödöse. Ibland kör jag även någon runda till Älvängen eftersom vi var bosatta där under lite drygt 1,5 år och har känningar på orten.
– Det vi fyller grönsakskassen med är nyskördade grönsaker utefter vad kunden önskar eller efter vad som är skördeklart enligt säsong. Det kan vara alltifrån morötter, potatis, tomater och variera vecka för vecka, säger Jakob Bergkvist.
Vad gör du på vintern?
– Då är jag mestadels i skogen. Vi tar ut så mycket som vi anser att vi behöver. I fjol när vi var klara kom stormen och då blev det till att hantera fler träd än vad som var tänkt från början.
– I januari-februari sätter vi de första fröerna och samtidigt börjar planeringen för våren.
Du trivs med din nya vardag?
– Ja, jag ser det vackra och romantiska i att driva gården även om det periodvis kräver hårt arbete. Jag har dock god hjälp av svärfar som med sin erfarenhet är en ovärderlig resurs. Fortfarande är det många saker som är nya och spännande, avslutar Jakob Bergkvist.