SKEPPLANDA. Ett fint samarbete mellan förare, hund och får. Det är vad vallning går ut på. I september anordnas vallhunds-SM på Kilanda Säteris marker.
– Det känns både nervöst och roligt, säger Ann Blomkvist, som tillhör toppskiktet i landet inom vallning av får.
Ute i en stor hage vid sin gård i Skepplanda övar Ann Blomkvist tillsammans med sin hund Pink på att valla en stor fårflock. I munnen har hon endast en visselpipa som Pink får olika kommandon genom.
– Jag använder några olika kommando, som exempelvis höger, vänster och framåt. Det räcker för att hunden ska förstå, men det är mycket träning som ligger bakom, berättar Ann.
Hon vet vad hon pratar om. Ann har varit aktiv inom vallning i över 30 år och meritlistan är lång. Hon har bland annat kommit tvåa i SM, fyra i EM och 21:a i VM.
– Jag är född och uppvuxen på ett lantbruk. När vi skulle flytta på djuren krävdes det många människor och det blev oftast ganska stökigt. Till slut valde vi att köpa en vallhund och då blev det betydligt enklare och lugnare. Jag fick upp ögonen för vallning, som var jättestort i Storbritannien, berättar hon.
Intresset för vallning har ökat i Sverige under de senaste åren och helgen 11-12 september avgörs vallhunds-SM på marker vid Gunntorp.
– Vi har fått låna platsen från Kilanda Säteri och det är vi väldigt tacksamma för. 39 deltagare kommer att starta i SM och förhoppningsvis är jag en av dem, säger Ann Blomqvist.
SM-tävlingarna kommer att avgöras i olika moment.
– Bland annat kommer föraren och hunden att få valla fåren från en punkt till en annan på ett långt avstånd. Under vägen kommer det att finnas en del hinder som de tävlande ska kunna hantera. Utifrån detta bedöms paren av två oberoende domare som ger poäng i de olika momenten, berättar Ann.
Elisabeth Bademo och Linda Berglund från föreningen Vallhundsringen, som tillsammans med Bohusläns Dals VK och Sjuhäradsvallarna arrangerar SM-tävlingarna, hoppas på en lyckad helg.
– Det viktigaste med en vallhunds-tävling är att de tävlande ska hantera djuren på ett bra sätt. Alla ska må bra och inte stressas upp för mycket, då riskerar man att bli utesluten, säger Elisabeth.
– Under tävlingshelgen kommer det bland annat att finnas en speaker som förklarar vad som händer ute på banan, vilket gör det enklare för åskådarna att förstå vad som händer. Dessutom kommer tävlingarna att livesändas för dem som inte kan komma hit, fortsätter Linda.
Att få tävla på hemmaplan kommer att bli speciellt, medger Ann.
– Det känns både nervöst och roligt. Jag vill att det ska bli ett bra SM.