Snart ska medlemmarna säga sitt

ALE. I fredags offentliggjordes ett förslag till ny styrelse för Ale GK. Söndag 25 april ska medlemmarna säga sitt. Det handlar om att ge fortsatt förtroende för den sittande styrelsen eller välja en helt ny.

En grupp missnöjda medlemmar i Ale GK begärde i vintras med stöd av föreningens stadgar ett extra årsmöte. Det var möjligt då mer än 10% av föreningens medlemmar undertecknat begäran. Syftet är att rikta ett misstroende mot sittande styrelse och därefter välja en ny. Mötet är utlyst till söndag 25 april och kommer att genomföras digitalt. Nu har gruppen också presenterat ett förslag till ny styrelse.

– Vi har varit en grupp medlemmar på tio till tolv personer som letat kandidater till en handlingskraftig styrelse. Målet har varit att hitta personer som har rätt kompetens och erfarenheter. Det har också varit viktigt att de är rena och inte direkt förknippade med upproret. Vi vill ha en neutral styrelse för framtiden, säger Andreas Persson som agerat talesperson för gruppen som krävt ett extra årsmöte.

I förslaget till ny styrelse finns flera kända Aleprofiler med tidigare erfarenhet från föreningsliv och näringsliv. Här märks till exempel Benny Hansson, mångårig ordförande i Skepplanda BTK, Åsa Jonasson från Ale Innebandy och entreprenören Roy Forslund. Till ordförande kommer Johan Ewaldh, 56 år från Älvängen, att föreslås.

– Det var en ganska lång process innan jag tackade ja. För mig var det viktigt att få insyn i hela situationen, men efter att ha läst Ale GK:s styrelseprotokoll från 2020 till nutid och pratat med vår tidigare PRO och kanslichef kändes det angeläget att ta ställning. Det finns mycket mer att önska hos Ale GK när det gäller arbetsgivaransvaret. Det vill den tänkta styrelsen lösa med en tydlig arbetsmiljöpolicy och ett systematiskt arbetsmiljöprogram. Det är något som har saknats tidigare, säger Johan Ewaldh och fortsätter:

– Efter den 25 april, oavsett vem som vinner, måste klubben läka samman. Att vi förenas igen är nummer ett för mig. Jag hoppas naturligtvis att vi får förtroende för jag vet att vi har en plan för att utveckla föreningen och skapa stor gemenskap. Vi vill plantera en tydlig värdegrund som utgår från delaktighet, utveckling, respekt och transparens.

Om ni förlorar och inte blir valda, slutar du spela golf på Kungsgården då?

– Absolut inte. För mig finns det ingen som helst prestige i detta. Vi tror bara att det finns en oerhört stor potential i klubben och vi är beredda att ta över. Jag hoppas att båda sidor ser moget på situationen efter årsmötet, så att vi alla kan spela golf tillsammans, säger Johan Ewaldh.

Den sittande styrelsen har haft fullt upp med att planera för det extra årsmötet. Att det råder pandemi innebär nya mötesrutiner och för att säkerställa att alla medlemmar ges samma chans att rösta kommer det vara möjligt att rösta både med papper och digitalt.

– Det finns en gedigen plan för genomförandet. Under en begränsad tid kommer det att gå att avlägga en analog röst i realtid. Det har jag tagit strid för. 29% av medlemskåren är över 65 år och det är inte ens alla som har en dator. En del känner sig inte bekväma med den digitala tekniken och därför är det viktigt att ur ett demokratiskt perspektiv erbjuda ett alternativ, säger Ale GK:s ordförande, Jan-Erik Bäckström.

Det har varit en jobbig tid för den sittande styrelsen och Bäckström ser fram mot att få mötet ur världen.

Om ni inte blir omvalda, slutar du spela golf på Kungsgården då?

– Nej, varför skulle jag göra det? Jag kommer i så fall fortsätta i seniorkommitéen och livet går vidare. Vi har inte gjort något fel. De frågor och den kritik som andra sidan har fört fram har vi redan besvarat. Egentligen vet jag inte vad misstroendeförklaringen handlar om. Det är en mycket tråkig situation som vi har hamnat i, menar Jan-Erik Bäckström.

Artikeln har korrigerats då flera av kandidaterna har skrivit på begäran om ett nytt årsmöte. 

Mer från allmänt

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Senaste nytt

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…