Söndagsöppet på Sörmossen i höst

BOHUS. Samhällsbyggnadsnämnden har på ett förslag från Socialdemokraterna beslutat att öppna upp Sörmossens återvinningscentral även på söndagar. Det innebär schemaändring för personalen, som tvingas arbeta två helger av tre.
– Vi är uppgivna, suckar skyddsombudet Donnie Björklund.

Som ett led i att förbättra servicen för kommunens invånare vill Samhällsbyggnadsnämnden få till söndagsöppet på Sörmossen.

– Återvinningscentralen är en serviceinrättning som ska vara tillgänglig när merparten av medborgarna är lediga, det vill säga på helgen. För att det inte ska generera någon taxeökning för skattebetalarna så vill vi istället minska öppettiderna vardagar, hålla stängt måndagar, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tyrone Hansson (FiA).

– Jag respekterar att personalen har åsikter om den nya schemaläggningen som måste till, men samtidigt viker jag mig inte från grundinställningen att vi som kommun i alla lägen ska leverera bästa möjliga service till invånarna, fortsätter Hansson.

På Sörmossen arbetar tre heltidsanställda. Med anledning av rådande arbetssituation, där både hot och våld förekommer, kombinerat med risken för stöld ur fraktionerna, så jobbar personalen alltid två och två.

– En schemaändring innebär att varje anställd skulle få jobba två av tre helger istället för varannan lördag som fallet är nu. Det har inte fallit i god jord, säger renhållningschef Carina Åberg.

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska MBL-förhandlingar genomföras. Så här säger Sladjana Gustafsson, ordförande i Kommunal Ale:

– Vi är oeniga i förhandlingarna. Politiken har inte tillskjutit några ytterligare pengar vilket betyder att personalen tvingas arbeta två av tre helger. Det nya upplägget kommer med all sannolikhet innebära att anställda slutar, arbetsmiljön blir inte alls bra. Jag tror att de nya öppettiderna på Sörmossen kommer att kosta mer än vad det smakar.

– Tyvärr är magkänslan att söndagsöppet träder i kraft den 1 oktober, säger hon.

Donny Björklund vittnar om den dystra stämning som just nu råder bland arbetskamraterna på Sörmossens återvinningsstation.

– Det är ett stort motstånd. Man får inget liv utanför arbetet med det nya schemat. Det skulle räckt att anställa en person till så hade vi åtminstone kunnat vara lediga varannan helg.

Ni anser dessutom att servicen till aleborna försämras?

– Ja, med tanke på att den mobila återvinningen halveras, från fyra gånger per år till två gånger. Mobil ÅVC är oerhört populärt, inte minst bland den äldre delen av befolkningen som har svårt att ta sig till Sörmossen. Söndagsöppet hjälper inte den målgruppen, säger Donnie Björklund och tillägger:

– För dem som måste till en återvinningscentral på söndagar så har vi ett gränsöverskridande samarbete i regionen vilket betyder att någon annan anläggning i Göteborgsområdet är öppen, säger Donnie Björklund.

Tror ni att beslutet kan dras tillbaka?

– Vi har inte gett upp hoppet ännu. Förhoppningsvis finns det någon som lyssnar på oss, som ser det orimliga i hela den här kråksången och vilka konsekvenserna kan bli, avslutar Donnie Björklund.

Bakgrunden till söndagsöppet på Sörmossen är en motion från Socialdemokraterna.

– Det är en motion som vi verkligen står bakom. Det är rimligt att ha söndagsöppet eftersom folk i stor utsträckning är hemma på helgerna och gärna grejar med hus och hem. Vi är glada att vi lyckades övertyga Koalitionen att driva igenom beslutet, säger oppositionsråd Monica Samuelsson (S).

Vad säger du om kritiken från berörd personal?

– Jag har delvis nåtts av den. Det blir nu en fråga för nämnden och för arbetsgivaren att få till något bra, så att det funkar både för de anställda och att vi senare i höst kan ha söndagsöppet på Sörmossen.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…