Söndagsöppet på Sörmossen i höst

– Men personalen är kritisk till förändringen

BOHUS. Samhällsbyggnadsnämnden har på ett förslag från Socialdemokraterna beslutat att öppna upp Sörmossens återvinningscentral även på söndagar. Det innebär schemaändring för personalen, som tvingas arbeta två helger av tre.
– Vi är uppgivna, suckar skyddsombudet Donnie Björklund.

Som ett led i att förbättra servicen för kommunens invånare vill Samhällsbyggnadsnämnden få till söndagsöppet på Sörmossen.

– Återvinningscentralen är en serviceinrättning som ska vara tillgänglig när merparten av medborgarna är lediga, det vill säga på helgen. För att det inte ska generera någon taxeökning för skattebetalarna så vill vi istället minska öppettiderna vardagar, hålla stängt måndagar, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tyrone Hansson (FiA).

– Jag respekterar att personalen har åsikter om den nya schemaläggningen som måste till, men samtidigt viker jag mig inte från grundinställningen att vi som kommun i alla lägen ska leverera bästa möjliga service till invånarna, fortsätter Hansson.

På Sörmossen arbetar tre heltidsanställda. Med anledning av rådande arbetssituation, där både hot och våld förekommer, kombinerat med risken för stöld ur fraktionerna, så jobbar personalen alltid två och två.

– En schemaändring innebär att varje anställd skulle få jobba två av tre helger istället för varannan lördag som fallet är nu. Det har inte fallit i god jord, säger renhållningschef Carina Åberg.

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska MBL-förhandlingar genomföras. Så här säger Sladjana Gustafsson, ordförande i Kommunal Ale:

– Vi är oeniga i förhandlingarna. Politiken har inte tillskjutit några ytterligare pengar vilket betyder att personalen tvingas arbeta två av tre helger. Det nya upplägget kommer med all sannolikhet innebära att anställda slutar, arbetsmiljön blir inte alls bra. Jag tror att de nya öppettiderna på Sörmossen kommer att kosta mer än vad det smakar.

– Tyvärr är magkänslan att söndagsöppet träder i kraft den 1 oktober, säger hon.

Donny Björklund vittnar om den dystra stämning som just nu råder bland arbetskamraterna på Sörmossens återvinningsstation.

– Det är ett stort motstånd. Man får inget liv utanför arbetet med det nya schemat. Det skulle räckt att anställa en person till så hade vi åtminstone kunnat vara lediga varannan helg.

Ni anser dessutom att servicen till aleborna försämras?

– Ja, med tanke på att den mobila återvinningen halveras, från fyra gånger per år till två gånger. Mobil ÅVC är oerhört populärt, inte minst bland den äldre delen av befolkningen som har svårt att ta sig till Sörmossen. Söndagsöppet hjälper inte den målgruppen, säger Donnie Björklund och tillägger:

– För dem som måste till en återvinningscentral på söndagar så har vi ett gränsöverskridande samarbete i regionen vilket betyder att någon annan anläggning i Göteborgsområdet är öppen, säger Donnie Björklund.

Tror ni att beslutet kan dras tillbaka?

– Vi har inte gett upp hoppet ännu. Förhoppningsvis finns det någon som lyssnar på oss, som ser det orimliga i hela den här kråksången och vilka konsekvenserna kan bli, avslutar Donnie Björklund.

Bakgrunden till söndagsöppet på Sörmossen är en motion från Socialdemokraterna.

– Det är en motion som vi verkligen står bakom. Det är rimligt att ha söndagsöppet eftersom folk i stor utsträckning är hemma på helgerna och gärna grejar med hus och hem. Vi är glada att vi lyckades övertyga Koalitionen att driva igenom beslutet, säger oppositionsråd Monica Samuelsson (S).

Vad säger du om kritiken från berörd personal?

– Jag har delvis nåtts av den. Det blir nu en fråga för nämnden och för arbetsgivaren att få till något bra, så att det funkar både för de anställda och att vi senare i höst kan ha söndagsöppet på Sörmossen.

Mer från allmänt

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Padelbanan har öppnat

Det är en efterlängtad satsning i Ale som nu har blivit verklighet. På fredagsmorgonen slogs dörren upp och de första…

Sagie har gjort sitt avtryck

Tidigare har det uppförts två muralmålningar i Ale kommun, båda på Klöverstigarna i Nödinge. När det var dags att utse…


Senaste nytt

Orientering i toppklass

Vädergudarna hade vaknat på rätt sida i fredags när OK Alehof arrangerade SM-kvaltävlingen i orientering. – En fantastisk dag att…

Hela Edet bakar på lördag

Baktävlingen, som anordnas av volontärer, flyttar in i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med stängda dörrar. – Med tanke på pandemin blir…

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…

Storförlust för AIF

Att påstå något annat än att Ahlafors IF svarat för en jämn insats i sin comeback i division två vore…