Söndagsöppet på Sörmossen i höst

BOHUS. Samhällsbyggnadsnämnden har på ett förslag från Socialdemokraterna beslutat att öppna upp Sörmossens återvinningscentral även på söndagar. Det innebär schemaändring för personalen, som tvingas arbeta två helger av tre.
– Vi är uppgivna, suckar skyddsombudet Donnie Björklund.

Som ett led i att förbättra servicen för kommunens invånare vill Samhällsbyggnadsnämnden få till söndagsöppet på Sörmossen.

– Återvinningscentralen är en serviceinrättning som ska vara tillgänglig när merparten av medborgarna är lediga, det vill säga på helgen. För att det inte ska generera någon taxeökning för skattebetalarna så vill vi istället minska öppettiderna vardagar, hålla stängt måndagar, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tyrone Hansson (FiA).

– Jag respekterar att personalen har åsikter om den nya schemaläggningen som måste till, men samtidigt viker jag mig inte från grundinställningen att vi som kommun i alla lägen ska leverera bästa möjliga service till invånarna, fortsätter Hansson.

På Sörmossen arbetar tre heltidsanställda. Med anledning av rådande arbetssituation, där både hot och våld förekommer, kombinerat med risken för stöld ur fraktionerna, så jobbar personalen alltid två och två.

– En schemaändring innebär att varje anställd skulle få jobba två av tre helger istället för varannan lördag som fallet är nu. Det har inte fallit i god jord, säger renhållningschef Carina Åberg.

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska MBL-förhandlingar genomföras. Så här säger Sladjana Gustafsson, ordförande i Kommunal Ale:

– Vi är oeniga i förhandlingarna. Politiken har inte tillskjutit några ytterligare pengar vilket betyder att personalen tvingas arbeta två av tre helger. Det nya upplägget kommer med all sannolikhet innebära att anställda slutar, arbetsmiljön blir inte alls bra. Jag tror att de nya öppettiderna på Sörmossen kommer att kosta mer än vad det smakar.

– Tyvärr är magkänslan att söndagsöppet träder i kraft den 1 oktober, säger hon.

Donny Björklund vittnar om den dystra stämning som just nu råder bland arbetskamraterna på Sörmossens återvinningsstation.

– Det är ett stort motstånd. Man får inget liv utanför arbetet med det nya schemat. Det skulle räckt att anställa en person till så hade vi åtminstone kunnat vara lediga varannan helg.

Ni anser dessutom att servicen till aleborna försämras?

– Ja, med tanke på att den mobila återvinningen halveras, från fyra gånger per år till två gånger. Mobil ÅVC är oerhört populärt, inte minst bland den äldre delen av befolkningen som har svårt att ta sig till Sörmossen. Söndagsöppet hjälper inte den målgruppen, säger Donnie Björklund och tillägger:

– För dem som måste till en återvinningscentral på söndagar så har vi ett gränsöverskridande samarbete i regionen vilket betyder att någon annan anläggning i Göteborgsområdet är öppen, säger Donnie Björklund.

Tror ni att beslutet kan dras tillbaka?

– Vi har inte gett upp hoppet ännu. Förhoppningsvis finns det någon som lyssnar på oss, som ser det orimliga i hela den här kråksången och vilka konsekvenserna kan bli, avslutar Donnie Björklund.

Bakgrunden till söndagsöppet på Sörmossen är en motion från Socialdemokraterna.

– Det är en motion som vi verkligen står bakom. Det är rimligt att ha söndagsöppet eftersom folk i stor utsträckning är hemma på helgerna och gärna grejar med hus och hem. Vi är glada att vi lyckades övertyga Koalitionen att driva igenom beslutet, säger oppositionsråd Monica Samuelsson (S).

Vad säger du om kritiken från berörd personal?

– Jag har delvis nåtts av den. Det blir nu en fråga för nämnden och för arbetsgivaren att få till något bra, så att det funkar både för de anställda och att vi senare i höst kan ha söndagsöppet på Sörmossen.

Mer från allmänt

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…