NOL. Ale kommun är i full gång med införandet av hemsortering. Hemsortering betyder att förpackningar sorteras så nära din fastighet som möjlighet.
– Målet med hemsortering är att minska mängden restavfall genom att enklare kunna sortera ut förpackningar, säger Sofia Emne, verksamhetssamordnare på renhållningen i Ale kommun.
Regeringen har beslutat att förpackningar ska samlas in fastighetsnära. För att uppfylla detta har kommunfullmäktige beslutat att införa hemsortering via tvåfackskärl. Det innebär att en- och tvåbostadshus får ytterligare två kärl och en mindre behållare för metall som placeras inuti kärlet för glas.
– Fortfarande är en tredjedel av det som slängs i restavfallet förpackningar som ska återvinnas. Med hemsortering blir det enklare för alla att sortera rätt och bidra till en mer hållbar miljö. Målet är att alla i Ale kommun ska ha full hemsortering i slutet av året, säger Sofia Emne.
De som har svårt att få plats med sina kärl kan gå ihop med sina grannar och bilda så kallade sopklubbar.
– Hittills har det bildats ett drygt 30-tal sopklubbar i Ale. Från kommunens sida har vi tillsammans med Renova inventerat lämpliga platser för ändamålet. Vi har skickat ut brev till de hushåll som identifierats med en rekommendation att gå ihop med sina grannar, säger Sofia Emne.
Vad är fördelarna med en sopklubb?
– Inte minst för att det blir färre kärl, en lägre avgift och även lättare för våra renhållningsarbetare att utföra sitt arbete.
På Gallåsvägen i Nol har fyra hushåll gått ihop och bildat en sopklubb. Det innebär att de boende på gatan delar på sina avfallskärl. Tillsammans har de byggt en plats där kärl för rest- och matavfall, papp- och plastförpackningar samt kärl för färgat, ofärgat glas och metall står.
– Det fungerar hur bra som helst. Vi har nära till återvinningsstationen, men det är ännu närmare hit, säger Johannes Hammarstedt och tillägger:
– Vi har en kontaktperson för sopklubben, men det är enskild faktura som gäller för varje hushåll.
Sofia Emne och hennes kollegor på renhållningen är ute och informerar om hemsortering när tillfällen dyker upp. På Älvängens vårmarknad fanns man representerad och nästa gång blir i samband med nationaldagsfirandet på Klöverstigarna i Nödinge.
– Vi visar de nya kärlen och invånarna kan ställa frågor till oss. För oss är det värdefullt att komma ut, möta aleborna och redogöra för vad hemsortering innebär, avslutar Sofia Emne.
Sopklubb startas när tre eller fler hushåll går ihop och delar avfallskärl. Man måste dela på alla avfallskärl och det är oftast sju kärl. Det behövs en yta som är plan, hårdgjord och inte blockerar sikttriangeln.
Är man intresserad att skapa en sopklubb så kan man prata ihop sig med sin grannar, utse en kontaktperson och maila till avfallsprojekt@ale.se för att få en uträkning på storlek av kärlen utifrån hur många hushåll som vill gå ihop. Man kan börja dela kärl redan nu eller vänta till slutet av året.
Även om ni bara är två hushåll så kan man dela kärl, kontakta renhållningen för vidare hjälp.