ALAFORS. Liv och rörelse under dygnets alla timmar. Det gamla fabriksområdet i Alafors söker ny livslust.
– Vi är i början av ett större visionsarbete där vi vill fokusera på samverkan, innovation, hållbarhet och kultur. Fabriken ska bli en destinaiton, säger Katharina Bodén och Mattias Olsson, Svenska Stenhus.
1966 lämnade de sista produkterna Ahlafors spinnerifabrik. Många trodde att sista kapitlet var skrivet, men trots att det i år har gått 130 år sedan fabriken invigdes är det mer liv än tidigare i lokalerna. Av de totalt 10 000 kvadratmeterna är det mesta uthyrt. Fastighetsägaren, Svenska Stenhus, är ändå inte helt tillfredsställd. Därför stundar ett omfattande visionsarbete som fått namnet ”Spinn vidare – Ahlafors framtid tar form”.
– Vi kommer att ta hjälp av ett antal konsulter med olika profession. Syftet är att skapa en tydlig vision för fabriken. Vad ska den innehålla i framtiden? Vilka verksamheter kan samverka med varandra? Vi vill vi ta fasta på den unika historien och den starka gemenskapen, samtidigt som vi skapar en dynamisk och framåtblickande destination som lockar både entreprenörer och besökare. Därför är vi tacksamma för att komma i kontakt med alla som har något att berätta från tiden som flytt, men söker också efter alla som har en idé kring fabriken. Vi vill verkligen tänka visionärt i den första fasen, säger projektledare Katharina Bodén.
Fabriken innehåller redan ett 20-tal lägenheter och att det kan bli fler är ingen utopi.
– Det är självklart något vi tittar på. Vi har redan fått lite kreativa förslag, men det är lite tidigt än. Först vill vi skapa en vision som framför allt känns hållbar över tid, säger Mattias Olsson, ekonomiansvarig.
De lokaler som idag är tillgängliga och som upptar mycket av tankeverksamheten är konferensen, den som länge kallades Pelarteatern. Hyreskontraktet med arbetsmarknadsenheten i Ale kommun har nyligen löpt ut.
– Det är en fantastisk miljö härinne. Vi bara måste hitta ett sätt att driva runt den, en kärnverksamhet som vi kan utgå från. Att det även fortsättningsvis kan vara tillgängligt för fester, möten och konferenser hade varit en bonus, säger Katharina Bodén.
Även i det om- och tillbyggda bomullsmagasinet finns det nya och anpassningsbara lokaler lediga.
– Vi har en otrolig mix på området redan idag och skulle gärna se fler spännande inslag. Tänk att vi redan har bryggeri, boule, gym, replokaler, verkstad, möbelförråd, second hand och livsmedel på plats. Finns det fler idéer? Vi är öppna för alla samtal, säger Mattias Olsson.
Åter till historien. En förödande brand 1905 föranledde en återuppbyggnad av fabriken de följande åren. När det blev dags för installation av maskinerna anlände de första skottarna till Alafors. De hade med sig fotbollen och 1913 bildades Ahlafors IF.
– Kopplingen till Skottland vill vi också spinna vidare på. Faktum är att bryggeriet länge levererade sin cider till Skottland, så det har funnits en koppling även i modern tid, säger Katharina Bodén.
Att fylla det välbevarade industriområdet med hållbar verksamhet är viktigt för framtiden. Byggnaderna behöver ständig renovering och därmed intäkter.
– Det är inte billigt när tegelväggar börjar spricka och gamla fönster behöver renoveras, men kan vi bara få tillräckligt med bra hyresgäster går det att underhålla. Det är gedigna byggnader och under åren har nästan alla på Svenska Stenhus fått vara med och skrapa fönster någon gång. Det var i alla fall där jag började, säger Mattias Olsson med ett brett leende.
Bygget inleddes 1854 och fabriken togs i bruk 1856. Efter en förödande brand 1905 återuppbyggdes fabriken igen 1906. Spinneriet hade som mest 500 anställda, men framgångar följdes ofta av motgångar. 1966 stängde fabriken. Området höll på att förfalla och hotades av rivning när Svenska Stenhus klev in i bilden. Förvärvet gjordes 1994 och resten är en annan historia…