KUNGÄLV. Lokaltidningen har träffat Gustav Olsson, 38, som är ny bankchef för Handelsbanken Kungälv-Ale. Det blev ett brett samtal om proffsdrömmar, hållbarhet, lokal närvaro och varför banker måste tjäna pengar.
– Stabila banker bidrar till en sund ekonomi i samhället, säger han.
Kajsa Mägi fick i sommar nya uppdrag i Handelsbanken och för en tid sedan stod det klart att biträdande chef, Gustav Olsson, fick förtroendet att ta över ansvaret för Kungälv-Ale kontoret i Kongahälla center.
– Det är naturligtvis jätteroligt att känna bankledningens förtroende. Det är ett uppdrag jag ser fram emot att få axla. Jag har varit på kontoret sedan 2019 och känner mig varm i kläderna. Som bankchef i Handelsbanken har du ett övergripande strategi- och personalansvar, men du har också kundkontakt. Jag ska se till att kontoret i Kungälv gör ett bra resultat, syns i samhället och tar ett socialt ansvar, förklarar Gustav sin nya roll.
Han har växt upp, flyttat ut och återvänt till Öckerö. Att han skulle bli bankman var ingen självklarhet, men i takt med studierna på Handelshögskolan i Göteborg närmade han sig tanken.
– Jag är uppväxt i en företagarfamilj så det var väl ingen högoddsare att det kunde bli så här. I grunden är jag civilekonom och har en magister i nationalekonomi. Faktum är att jag skrev min C-uppsats i Tokyo. I den resonerade jag kring behovet av lokal närvaro i fondförvaltning. Att finnas och vara aktiva i lokalsamhället är också något som Handelsbanken står för, berättar Gustav.
Just lokal närvaro är ett känsligt ämne, inte minst för aleborna, som på kort tid fick se samtliga av Handelsbankens kontor försvinna.
– Jag har stor förståelse för att aleborna saknar ett kontor, men det betyder inte att vi är helt frånvarande. Vi har många kollegor som bor i Ale och vi samverkar med både föreningslivet och näringslivet i viktiga projekt. Sedan är det bara en bro till Kungälv och vi är aldrig längre bort än ett telefonsamtal, säger Gustav.
Ett annat känsligt ämne är storbankernas rekordvinster. Oavsett det är låg- eller högkonjunktur har resultaten skjutit i höjden och det är något Gustav är van vid att försöka motivera.
– Stabila banker bidrar till en sund ekonomi i samhället. Hade banksektorn gungat i tider av inflation och konjunkturnedgång hade kriserna förvärrats. Precis som för vilket företag som helst är det positivt att banken tjänar pengar. Vad är alternativet? Vem vill ha en bank som man inte kan lita på? menar Gustav.
Att det finns utmaningar råder det ingen tvekan om.
– Vi är fortfarande i en konjunktur och ett ränteläge som pressar både företag och privatpersoner. Idag handlar det mycket om att lotsa och guida. När ska du binda? Hur länge ska jag binda mina räntor? Ska jag binda överhuvudtaget? Varje plånbok och situation är unik, säger Gustav som entusiastiskt pratar om glädjen i yrkesrollen.
– Det finns inget roligare än att hjälpa en nybildad familj förverkliga drömmen om sitt första radhus eller att få följa det nystartade företagets resa från första investeringen till aktieutdelning.
Vad har du själv för syn på pengar?
– Bra fråga! Jag ser pengar som möjligheter att uppfylla drömmar med. Det är inte alltid de räcker till, men det finns ofta en lösning på det också.
Ulrika Björklund, bekant från sin tid på kontoret i Älvängen, är biträdande bankchef.
Ålder: 38
Bor: Öckerö
Familj: Gift och tre barn.
Utbildning: Civilekonom. ”Jag valde att läsa med japansk inriktning och skrev min C-uppsats i Tokyo”.
Drömyrke som liten: ”Jag ville bli fotbollsproffs som alla andra”.
Intressen: ”Är ungdomsledare i Öckerö IF och gillar sport i allmänhet”.
Favoritlag: IFK Göteborg och Manchester United.