ÄLVÄNGEN. Stendahls Bil har lanserat en tillgänglighetsguide för att kunna ge en bättre kundupplevelse för personer med funktionsvariationer och deras anhöriga. Lanseringen har mötts av en otrolig respons.
– Det är nästan lite orättvist att jag och Stendahls Bil får den här uppmärksamheten, säger marknadschefen Dan Stendahl.
Hans 7-årige son har autism och en intellektuell funktionsnedsättning. Därmed har Dan och familjen behövt hitta verktyg för att att få vardagen att fungera.
– En person med autism vill inte ha några överraskningar. I vardagen innebär det för vår familj att vi dagligen förbereder vår son på allt som är planerat att hända, med hjälp av bildstöd och scheman. Hela vardagen är uppbygd på det egentligen. Vi gör det inte för att vi tycker det är kul utan för att det är helt nödvändigt, säger Dan Stendahl och fortsätter:
– Min son kan inte prata, men han har ändå ett behov av att kommunicera. Med hjälp av bilder kan jag förklara för honom vart vi ska under dagen och vad vi ska göra där. Utan den framförhållningen skulle han exempelvis inte kunna genomföra ett besök här, förklarar han.
Mot den bakgrunden väcktes idén om att kunna erbjuda den här typen av tjänst till Stendahls Bils kunder.
– Det finns tillgänglighetsguider på många platser. Som exempelvis Kongahälla Center eller vårdinrättningar. Men de tillgänglighetsguiderna är nästan alltid gjorda för rörelsehindrade, hörselskadade eller människor med synnedsättning. Det är jättebra att de finns men jag såg ett behov av att det även borde finnas för personer som har någon from av NPF-diagnos. En av fem personer i Sverige har en funktionsnedsättning, så jag tänkte att det borde finnas ett behov.
Dan Stendahl började snickra på hur ett sådant material skulle kunna se ut, han läste på och skapade grafik. När han var nöjd med guiden skickade han över materialet till en logoped och en arbetsterapeut i jakt på respons.
Gensvaret var fantastiskt och när företaget lanserade guiden på sin hemsida hade ryktet bland anhöriga och branschkollegor redan börjat gå.
– Helt plötsligt började vi bli taggade på Linkedin och Facebook. Nyheten om guiden tog fart i Facebook-grupper där anhöriga till personer med NPF-diagnoser stöttar varandra. Alla pratade om den. Sedan spred det sig utanför gruppen. Volvo har uppmärksammat den nationellt på deras intranät.
Dessutom har Stendahls Bil blivit uppvaktade av såväl SVT som Riksförbundet Attentions medlemstidning. Branschtidningen Motorbranschen har även de uppmärksammat lanseringen och bjudit in Dan Stendahl till deras konferens i Stockholm i November.
– Jag har fått mail från privatpersoner som visat uppskattning och även designcomunityt som håller på med kundupplevelser har hört av sig och frågat kring hur processen har gått till, säger han och tillägger:
– Det är nästan lite orättvist att jag och Stendahls Bil får den här uppmärksamheten. Föräldrar, specialpedagoger och logopeder gör detta varje dag. Men det är väl att inget företag har gjort det innan, det är nog det som är grejen.
Han ser det som att Stendahls Bil lyckats höja kundservicen i och med guiden.
– Guiden är bara en tjänst. Likväl som att vi erbjuder kaffe så är detta bara en del av kundupplevelsen. Personer med den är typen av diagnoser är kunder precis som alla andra, det enda vi har gjort är att göra det lite lättare för dem.
Frågan om tillgänglighet i samhället är i ropet och Stendahls bil delar mer än gärna med sig av sitt framtagna material.
– Det är skitkul att lilla Stendahls Bil har gjort detta. Nu ligger tillgänglighetsguiden på vår hemsida där man kan förbereda sig inför besöket så att det blir så få överraskningar som möjligt. Vi har även skrivit att vi skickar materialet gratis till alla som vill ta del av det.