ALAFORS. Ilska, uppgivenhet och frustration. Det är många känslor på en och samma gång när styrelsen i PRO Ale Norra ska flytta ut från Björklidens äldreboende i Alafors, slöjdmaskinerna ska bort och vävstolarna likaså.
– Här har vi bedrivit verksamhet i över 50 år och nu åker vi ut, fräser ordförande Willy Kölborg.
Kommunens uppsagda avtal med pensionärsföreningarna får bland annat till följd att PRO Ale Norra tvingas lämna Björkliden. Slöjdsalen, utrymmet där vävstolarna är placerade samt kontoret som nyttjas till kansli ska tömmas.
– I slutet av oktober skickade vi en skrivelse till Socialnämnden där vi ansökte om dispens att inte behöva lämna Björkliden. Ärendet har fortfarande inte tagits upp. Vi har varit i kontakt med nämndens ordförande, Tyrone Hansson (FIA), flera gånger som pratat om att göra Björkliden till en mötesplats för pensionärer i Alafors med omnejd. Av den anledningen önskade vi därför att flyttplanerna kunde pausats, säger Willy Kölborg och fortsätter:
– Nu finns det dock ingen återvändo, men att flytta alla maskiner och vävstolar görs inte i en handvändning. Vi vet inte var vi ska göra av alla saker.
Kent Carlsson är mycket besviken över hanteringen av uppsägningen och menar att det är de äldre som får betala priset.
– Slöjdsalen har skänkt så mycket glädje genom åren, inte bara för PRO-are. SPF Ale nyttjar också snickeriet. Samma sak med vävstolarna som används flitigt. Det hade varit lättare att förstå om lokalerna skulle användas i något annat syfte, men det är inte skälet till varför vi blir utsparkade.
Tyrone Hansson har låtit meddela PRO Ale Norra att uppsägningen gäller från den 1 december och omfattar alla berörda föreningar som nyttjar lokaler på kommunens särskilda boenden.
– Någon förening har fått möjlighet till en kortare förlängning utifrån omständigheter som tömning eller lagerhållning. Detta har kommunicerats med respektive enhetschef.
– Vad det gäller frågan i stort så har den diskuterats med kommunala pensionärsrådet och vi är överens om att detta är det enda vettiga arbetssättet utifrån det orättvisa i att bara en förening bland flera har haft denna förmånen. Ta som ett exempel i en av våra orter där hemtjänstens behov växer, då måste vi ta oss an de lokaler vi redan hyr. Sedan pågår det en diskussion om mötesplatser för seniorer på olika håll kommunen, men det är en annan sak än att någon enskild förening ska ha eget kontor och liknande, avslutar Tyrone Hansson.