ÄLVÄNGEN. På plåtslageriet Pogab i Älvängen har man varit bra på att utbilda och rekrytera unga. Men det finns en oro över hur situationen i branschen kan se ut om fem år.
Det har länge varit brist på plåtslagare i landet. Mathias Mattson, VD för Pogab i Älvängen, berättar om det kritiska läget och poängterar att bristen gäller hantverkare generellt – inte bara plåtslagare.
– Man säger att det just nu saknas 2500 plåtslagare i Sverige och många av de som jobbar som plåtslagare idag är över 50 år.Samtidigt är efterfrågan på plåtslagare hög och Pogab hinner knappt med att göra jobb för privatpersoner – då många andra åtaganden går före. Mathias Mattson ställer sig frågande till hur situationen kommer se ut om fem år, när många av dagens plåtslagare har gått i pension.
– Många hos mig är 60-talister och i det här arbetet jobbar man inte en dag över 65 år, många klarar inte ens att jobba så länge. Tyvärr har de äldre inte haft de fina maskinerna som vi har idag och det har slitit på kroppen.
Det är många som behöver ta ett ansvar för att få bukt med problemet, menar Mathias. Likväl som han tycker att fler företag, med stöd från skola och samhälle, ska ta emot lärlingar – så tycker han även att föräldrar som känner hantverkare kan introducera yrket för barnen, snacka om det och kanske få testa på.
Dessutom är han tydlig med att det även borde vara en fråga för politikerna.
– Det här ligger ju även på politikernivå. Ta exempelvis slöjden i skolan, det finns väldigt många ungdomar i lågstadiet som älskar slöjd. Men hur mycket slöjd har man i skolan idag jämfört med för 30-40 år sedan? Där fångar man ju upp de som faktiskt är duktiga.
I Göteborgsområdet är det bara Bräckegymnasiet och Yrkesgymnasiet i Nödinge som utbildar plåtslagare. Av de anställda idag på Pogab fick omkring 17 personer jobb på företaget – direkt efter avslutad yrkesutbildning.
– Yrkesgymnasiet i Nödinge är jävligt bra, för de fångar upp ungdomarna, säger Mathias och berättar att situationen hos Pogab i Älvängen ändå är bättre än på flera andra håll i landet.
– Vi är ändå lite bortskämda och det är tack vare att vi alltid har tagit in lärlingar, både vuxna lärlingar och de som kommer via gymnasierna. Vi har även tre kvinnor anställda, det är det verkligen inte alla i branschen som har.
Pogab har ett nära samarbete med yrkesgymnasiet och har även försökt synas på sociala medier sedan flera år tillbaka. Bland annat för att fånga upp den yngre generationen. Bristen på plåtslagare bidrar även till att resorna blir längre, samtidigt har allt material blivit dyrare, vilket gör det naturligt att priset måste regleras därefter.
– Då måste vi höja priserna. De som jobbar ska såklart ha en bra lön, det är ett tufft jobb. Samtidigt kan vi inte ta ut hur mycket som helst för någonstans ska ju någon kunna köpa oss också.
När det är kort om plåtslagare får företaget ta in medarbetare utifrån.
– Nu får vi hyra in väldigt mycket personal och det får bli de som finns. I dagsläget har vi killar från Polen och Litauen som är här och arbetar på traktamente. Men det blir ju dyrt, många tror att det är billigt men så är det inte. Vi betalar dem lika mycket som alla andra.