ALAFORS. På onsdagseftermiddagen bjöd Kommunala pensionärsrådet in till ett stormöte med äldrefrågor på agendan. Uppslutningen i Medborgarhuset var stor – cirka 125 personer räknades in.
– Ett bra tillfälle att ta tempen på politiken med två år kvar till nästa val, förklarade KPR:s ordförande Hans Hellman initiativet.
Samtliga partier i kommunfullmäktige fanns representerade i podiet som fick bemöta de frågeställningar som KPR hade förberett, men också de spontana funderingar från åhörare i salongen.
– KPR har representanter från samtliga sex pensionärsföreningar i Ale. Vår huvudsakliga uppgift är att diskutera frågor som rör äldre – vad i kommunen som fungerar bra, vad som fungerar mindre bra samt ge förslag till förbättringar, säger Hans Hellman.
Som ett led i att synliggöra det arbetet och låta Ales pensionärer komma till tals arrangerades ett öppet möte i Medborgarhuset, vilket även har gjorts tidigare. När Hans Hellman hälsat välkommen lämnade han ordet till dagens moderator, Alekurirens chefredaktör Per-Anders Klöversjö.
– För att få ett bra flyt i mötet och för att det inte ska bli långrandigt får ni som politiker max två minuter på er när ni gör ett anförande eller svarar på frågor, deklarerade Klöversjö som assisterades på ett föredömligt sätt av Kent Carlsson då denne fångade upp frågor från publiken.
De inbjudna politikerna blev i samband med presentationsrundan ombedda att ge sin personliga upplevelse av de äldres situation i Ale.
– Hur långt är ett rep? Det jag vill säga är att det är en svår fråga att svara på. Merparten av våra pigga pensionärer har det bra med många aktiviteter, men det finns utmaningar i kommunen. På våra särskilda boenden får alltför många hyresgäster höra: ”Strax eller ett ögonblick”s. Vi hör också om hemtjänstpersonal som är stressade. Hur de äldres situation är beror på vem du pratar med, säger Johnny Sundling (S), vice ordförande i Socialnämnden.
Tyrone Hansson (FiA) var inne på ungefär samma spår, när han målade upp sin bild för församlingen.
– Generellt fungerar det väldigt bra i Ale kommun utifrån de äldres situation. Sedan är det viktigt att vi fångar upp de exempel där det inte funkar lika bra. Det är där vi mäter oss själva.
Birgit Hansson (KD) anser att levnadsvillkoren är förhållandevis goda, åtminstone för den kategori av äldre invånare som är någorlunda pigga i kropp och sinne.
– Vi har busskortet som är gratis och som gör att man kan ta sig till olika ställen, sedan behöver vi säkert göra mer för dem som inte är så pigga.
Politiken fick senare redogöra för sina tankar och idéer för framtiden, med allt vad det innebär för den äldre generationen.
– Vi ska vara en förvaltande organisation i det avseendet att vi ska vara rädda om de saker vi nu har uppnått, samtidigt ska vi alltid våga tänka nytt och annorlunda, säger Tyrone Hansson.
Johnny Sundling utvecklade sina tankar:
– Vi måste förvalta och vara progressiva. Vi är på väg in i en arbetskraftsbrist i Sverige och de måste vi ha med oss när vi möter framtiden. Vi har lagt en motion till fullmäktige om samverkan mellan kommunen och civilsamhället, i det här fallet pensionärsföreningarna. Det gäller bland annat satsningar för att motverka ensamhet.
Behovet av mötesplatser dök upp på agendan och huruvida offentliga lokaler skulle kunna nyttjas i större utsträckning av exempelvis pensionärsorganisationerna. Från läktarplats tog även Kent Larsson tillfället i akt att framföra ett tänkvärt budskap.
– Kommunen kan säkerligen göra mer, men vi som pigga pensionärer kan också bidra. Jag är 80 plussare och får rannsaka mig själv. Sträck ut handen till grannen som vi vet är ensam eller till någon annan som vi vet behöver det.
Särskilda boenden och planerna på ett demenscentrum avhandlades också denna eftermiddag.
– Vad det gäller ett demenscentrum i Ale så pågår en diskussion med KPR:s arbetsutskott. Vi har krokat arm med KPR i denna fråga. Det gäller dock att samla in all kompetens som rör demenssjukdomen, säger Tyrone Hansson.
På Ritva Janssons fråga om varför Ale kommun halkat efter i planeringen när det gäller särskilda boenden riktades åter blickarna mot Tyrone Hansson.
– Vi har ingen kö till våra särskilda boenden. Politiken har valt att satsa på att få äldre att bo kvar hemma i så stor utsträckning som möjligt. Det har i sin tur inneburit att hemtjänsttimmarna och ramen för bostadsanpassning ökat markant.
– 2028 är det invigning av ett nytt boende i Bohus och nästa särskilda boende planeras i kommunens norra del, avslutade Tyrone Hansson.