ALE. Ale kommun medverkade återigen i Göteborgsregionens gemensamma skolenkät bland elever i årskurs åtta. Rapporten för 2024 visar att det finns flera förbättringsområden. Det gäller inte minst studieron.
Skolrapporten ger snittvärden över Göteborgsregionen som helhet, men de deltagande kommunerna kan också se sina egna siffror. Enkäten omfattar bland annat trygghet, kränkningar, studiero, elevhälsa, elevers och lärares bemötande samt allmän nöjdhet. Vi valde att träffa Tara Koda som är skolkurator på Aroseniusskolan. Hon möter många elever varje dag som upplever stress och oro. Hon reflekterar över hur stressen bland ungdomar har ökat jämfört med när hon själv var elev.
– Den är svår för mig att svara på exakt för att jag har ingen statistik, men om jag ska jämföra mig med när jag själv gick i skolan och när jag träffar elever idag skulle jag nog säga att den har ökat, säger hon.
Skälen till att stressen har ökat genom de senaste åren är att man som elev är mycket mer medveten om framtiden idag än vad man var innan, menar Tara Koda som också påpekar att skolmiljön har förändrats och att arbetsron har försämrats.
– Jag tror det handlar om att ungdomar är mer medvetna om sina framtidsplaner, att man pratar väldigt mycket om det, dessutom är det ju lite stökigare på lektionerna, säger hon.
Tara överväger vad ökad stress kan leda till.
– Stress brukar leda till sömnbrist, ångest, minskad aptit och koncentrationssvårigheter. Det kan också innebära att man tycker att det är jobbigt med sociala sammanhang, svarar hon.
Tara säger att föräldrar kan vara en stor orsak till att ungdomar idag känner mycket stress. Hon menar att ungdomar idag redan ställer stora krav på sig själva och då kan föräldrars krav bli en extra belastning. För att minska stressen för sina barn tycker hon att man inte ska sätta för höga krav och istället prata med sitt barn om att det inte gör något om man misslyckas i högstadiet eller gymnasiet för att det finns alltid ett annat alternativ.
– Att föräldrarna vill att ens barn ska lyckas är inte konstigt, men jag tror att det är viktigt att föräldrar kommer ihåg att det finns flera alternativ, säger hon.
Om man som ungdom känner en kompis som lider av stress eller oro ska man inte vara rädd för att prata med en vuxen på skolan. Det går bra att vara anonym.
– Man kan alltid vända sig till vuxna på skolan om man är orolig för sin vän, då kan läraren prata med den eleven och säga att jag har märkt att du ser trött ut till exempel, säger hon.
Eftersom att Ale ligger rätt så långt ner i den här enkäten jämfört med de andra kommunerna så har Aroseniusskolan försökt att öka tryggheten i skolan genom att ha trygghetsteam som jobbar förebyggande för att kartlägga ställen som är mindre trygga i skolan. De har tre resurspedagoger som går runt i korridorerna för att hålla kolla och de försöker även lyfta det i EHT( Elevhälsoteamet).
– Vi på skolan vill alltid att elever ska känna sig trygga med sina vänner, i klassen, på skolan och med lärarna, sedan behöver man ju fördjupa sig i de frågorna för att veta exakt vad det är vi behöver jobba med. Det är just detta vi lyfter i trygghetsgruppen, avslutar Tara Koda.
Sofia Cui Medine Can
Praoelever
Ålder: 33 år
Bostad: Älvängen
Bästa med jobbet: Träffa alla ungdomar
Sämsta med jobbet: När alla elever är på lov.