ALE/LILLA EDET. Inte sedan november 2022 har andelen långtidsarbetslösa varit så hög i Västra Götaland som idag. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik som också slår fast att både Ale och Lilla Edet ligger under snittet, vilket är positivt i detta avseende.
I januari hade 21 498 invånare i Västra Götaland varit arbetslösa i minst ett år, vilket är 329 fler än månaden innan. Det är den åttonde månaden i rad med ökande antal långtidsarbetslösa. 21 498 personer motsvarar 2,4 procent av arbetskraften i länet. Snittet i Sverige är 2,9%.
I Ale kommun hade 285 alebor varit arbetslösa i mer än ett år, vilket är 15 fler än i december. Andelen som varit utan arbete i minst ett år i Lilla Edet var ungefär lika stor i januari (+0,1%) jämfört med samma månad för ett år sedan. Totalt handlar det om 142 personer. Det är en marginell ökning av långtidsarbetslösheten i Ale och Lilla Edet.
– Gruppen långtidsarbetslösa är de som står längst från arbetsmarknaden och det är inte bra när den växer, om ändå väldigt långsamt. Det är en svår utmaning för kommunerna. Jag önskar att riksdagen och regeringen pratade mer om långtidsarbetslösheten. De är nämligen staten som måste ta initiativ, ge direktiv och ekonomiska resurser för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder. Lokalt kan vi förstås försöka göra vad vi kan genom att kommunens verksamheter och även det privata näringslivet tar emot dessa individer i den mån det är möjligt. Att få komma in på en arbetsplats, snacka lite skit och tillhöra ett socialt sammanhang kan vara vändpunkten, säger socialnämndens ordförande i Ale, Tyrone Hansson (FiA).
Äldre personer, 55-65 år, dominerar gruppen långtidsarbetslösa. Andra gemensamma faktorer är utbildningsnivån. Många långtidsarbetslösa saknar till exempel gymnasieutbildning.
Personer födda utanför Sverige är också överrepresenterade, men Ale och Lilla Edet ligger bra till i jämförelse. I Sverige är långtidsarbetslösheten för utrikesfödda 7,2%, i Västra Götaland 6%, i Ale 4,7% och i Lilla Edet 4,5%.
Enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) var arbetslösheten i Sverige 10,4 procent i januari 2025, vilket motsvarar 592 000 personer. Detta är en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med januari 2024, då arbetslösheten låg på 8,5 procent. Arbetsförmedlingen rapporterar en lägre siffra (7,2%), men den baseras på