ALE. Smittspridningen av covid-19 är den högsta någonsin och allt fler tvingas stanna hemma från jobbet. Det har drabbat Ale kommun hårt.
– Bemanningsproblematiken inom omsorgen, hemtjänsten och förskolan är mycket svår. Nu handlar det om att prioritera den livsnödvändiga delen av verksamheten, säger Ales kommunchef Maria Reinholdsson.
Den fjärde vågen av covid-19 slår hårt mot de kommunala verksamheterna. Att klara bemanningen i förskolor, äldreomsorgen och inte minst hemtjänsten, är en tuff utmaning för kommunerna. Ale är inget undantag.
– Det som skrämmer mig mest är att vi sannolikt bara är i början av en svår period. I förra veckan tvingades vi stänga en förskola på grund av personalbrist. Det medför att småbarnsföräldrar måste vara hemma och bland dessa kan det finnas till exempel socialsekreterare, lärare och vårdpersonal som också är utsatta områden. Det gör situationen ännu svårare. Är du inte sjuk själv kanske någon i familjen är drabbad och du tvingas till karantän. Det blir en ond cirkel och det är detta som utmanar oss, säger kommunchef Maria Reinholdsson.
För att hantera situationen görs viktiga prioriteringar. Det handlar av naturliga skäl om att göra det mest nödvändiga.
– Medicinering och omvårdnad av våra mest sköra är nummer ett. Inom hemtjänsten måste vi nu begränsa vad vi kan och hinner utföra för att alla ska få det viktigaste. Jag är självklart väldigt orolig för hur vi ska klara uppdraget, men samtidigt vet jag att vi kommer att lösa det. Vi har en fantastiskt engagerad personal, men utmaningen inom just kontaktyrkena är att de som utför uppdragen inte får ha det minsta symptom, berättar Marina Reinholdsson.
För att klara bemanningsproblematiken kommer personal med annan kompetens ges möjlighet att avlasta i vård, skola och omsorg.
– Om vi kan frigöra personal från andra sektorer kommer vi att göra det. Vi prioriterar alltid människors liv och hälsa först samt att förskolor och skolor i möjligaste mån är öppna. Därför kommer vi att ha färre medarbetare på andra områden när vissa tillfälligt byter jobb. Vi måste dessutom skjuta upp en del av våra uppgifter, säger Maria Reinholdsson.
Vad kan aleborna göra?
– Nummer ett är att alltid tänka på att hålla avstånd. Vi måste hjälpas åt att på alla sätt minska smittspridningen. Stanna hemma vid minsta symptom. Vi har klarat det här förut och det ska vi göra igen, men alla måste dela på ansvaret och visa omtanke om varandra. Det som inger hopp i coronamörket är att virusmutationen omikron som just nu dominerar har ett snabbare och mildare förlopp.
– Vi talar i regel om fem dagar, vilket gör att drabbad personal kommer tillbaka i rimlig tid. Det ger ett visst hopp, avslutar Maria Reinholdsson.
Räddningstjänsten har meddelat att även de märker av en ökad sjukskrivning, men har än så länge inga problem att bemanna.
– Vi ber er att ha förståelse för detta och hoppas att ni alla hjälper oss i vårt arbete med att ge stöd och omsorg.