ALE. Minskningen av antalet medlemmar i Svenska kyrkan är mindre än tidigare. Kyrkans egen prognos visar ändå att redan 2026 kommer färre än hälften av den svenska befolkningen vara medlemmar.
– Det är ett problem på sikt, men det finns också positiva trender där vi faktiskt ser att fler yngre idag söker sig till kyrkan, säger Mika Auvinen, kyrkoherde i Nödinge församling.
Det var vid millenieskiftet som staten och Svenska kyrkan skildes åt. Det innebar att svenskarna själva fick välja om de ville vara med i kyrkan eller inte. En del valde att gå ur kyrkan av religiösa skäl medan andra såg en chans att slippa kyrkoskatten. Separationen blev starten på en långvarig nedgång i medlemsantalet. Kortsiktigt får ett sjunkande medlemsantal främst ekonomiska konsekvenser. Verksamheten och antalet anställda får ständigt anpassas efter en ny verklighet.
– Församlingar drabbas olika. I vårt fall har vi väldigt många byggnader att ta hand om, fem kyrkor som alla har ett högt antikvariskt värde kostar mycket att underhålla. Bidraget vi får för att leva upp till de krav som ställs täcker långt ifrån allt, säger Per-Martin Windt, kyrkoherde i Skepplanda församling.
Skälen till varför Svenska kyrkan tappar medlemmar handlar enligt Mika Auvinen, kyrkoherde i Nödinge församling, om främst tre saker.
– Det första är att alla inte delar vår tro, andra tycker att verksamheten inte är tillräckligt meningsfull och ett tredje skäl är att man inte anser sig ha råd. Ett sjunkande medlemstal är ett problem på sikt, men det finns också positiva trender där vi faktiskt ser att fler yngre idag söker sig till kyrkan. Vi har fler konfirmander än tidigare, överfulla barn- och ungdomskörer samt en öppen verksamhet som lockar allt fler, säger han.
Svenska kyrkan fortsätter som sagt att tappa medlemmar, men förändringarna är numera mindre än tidigare. I det stora perspektivet var ungefär 51 procent av svenskarna medlemmar 2024 och enligt en färsk prognos är mindre än hälften av befolkningen medlemmar 2026. I Ale halkade Nödinge församling under 50 procent redan år 2019.
– Närheten till storstaden påverkar oss, det är många som flyttar ut och in. Den främsta orsaken är att 20 procent av befolkningen i vårt område har en utländsk bakgrund, förklarar Auvinen.
Generellt sett är kyrkan bättre förankrad på landsbygden, det gäller även i Ale kommun. Ju längre från Göteborg du kommer desto större andel är medlemmar Svenska kyrkan. I Skepplanda-Hålanda församling är drygt 57 procent medlemmar.
– Landet är kanske lite mer konservativt, traditionen hänger kvar längre och det finns möjligen också tydligare band till kyrkan. Aktörerna är inte lika många och därmed är konkurrensen mindre. Kyrkan får en tydligare roll i samhället. Sedan påverkar naturligtvis demografin, att det bor fler äldre människor på landet. Sedan tror jag det är viktigt att alla vi i kyrkan blir bättre på att nå ut med vad vi står för och vilken verksamhet vi faktiskt erbjuder, menar Per-Martin Windt.
2024 hade Svenska kyrkan drygt 5,4 miljoner medlemmar. Enligt kyrkans egen prognos räknar man med att antalet medlemmar kommer att minska med drygt en procent om året under överskådlig framtid, främst eftersom det kommer att vara fler medlemmar som avlider än som tillkommer genom dop eller aktiva inträden.
Enligt prognosen har kyrkan färre än 5,3 miljoner medlemmar redan nästa år – vilket är knappt 50 procent av befolkningen. På betydligt längre sikt ser det än magrare ut. 2050 räknar Svenska kyrkan med att drygt var tredje svensk är medlem.
I Ale kommun varierar kyrkoavgiften mellan församlingarna:
Starrkärr-Kilanda församling: 1,13%
Skepplanda-Hålanda församling: 1,11%
Nödinge församling: 1,04%
Lödöse församling: 1,11%
Utöver kyrkoavgiften betalar alla en obligatorisk begravningsavgift på 0,293% oavsett medlemskap i Svenska kyrkan.
Västerlanda församling: 61,4% (-0,5%)
Skepplanda-Hålanda församling: 57,3% (-1,4%)
Hjärtums församling: 56,9% (-1,1%)
Lödöse församling: 55,8% (-1,1%)
Starrkärrs församling: 53,8% (-0,8%)
Nödinge församling: 41,5% (-1,0%)