ALE. Den psykiska ohälsan breder ut sig – missbruket av tabletter likaså. Särskilt utsatta är unga tjejer.
– Coronapandemin har haft en negativ inverkan. Detta resulterar i att individer självmedicinerar och börjar risk/missbruka, säger Alexander Brekke, arbetsledare och tillika ungdomsbehandlare i öppenvården i Ale kommun.
Narkotikaklassade tabletter i syfte att dämpa ångest missbrukas inte sällan bland ungdomar och unga vuxna.
– Vi ser dessvärre en trend att det kryper ner i åldrarna, säger Claudia Dziechciar förste socialsekreterare på mottagningsenheten.
Kombinationen av tabletter och alkohol, exempelvis benzo och tramadol, är mycket farlig.
– Efter cannabis är benzo den vanligaste illegala drogen just nu, säger Dzemal Sabovic strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale kommun.
Vad är benzo?
– Bensodiazepiner är en grupp narkotikaklassade läkemedel. Exempel på läkemedel inom gruppen bensodiazepiner är Sobril, Stesolid och Temesta. Det används inom vården bland annat mot ångest, oro och sömnsvårigheter.
Det finns en stor så kallad andrahandsmarknad av nämnda tabletter. Preparaten är lätta att få tag i.
– De små blå, blåbär eller Xanor är några av namnen som används på den svarta marknaden och förekommer i stor utsträckning hos ungdomar. Dessa är namnen på bensodiazepiner som ungdomar kan köpa via nätet. Ungdomarna utforskar och är inte alltid medvetna om riskerna. Tablettmissbruket har ökat på senare tid. Det brukar gå i trender, säger Claudia Dziechciar.
En annan vanligt förekommande drog är amfetamin. Amfetamin tillverkas på kemisk väg.
– Det är vanligt förekommande i pulverform. Man snortar alltså upp det i näsan. Bland ungdomar används det i festsyfte, man vill komma igång. Amfetamin kan ge känslor av ökad energi, vakenhet och medvetenhet, säger Alexander Brekke.
Idag är användning av viss amfetamin endast tillåten för medicinsk behandling av ADHD och narkolepsi i Sverige, samma sak gäller i många andra länder.
– Det är föräldrarna som ansvarar för barnens medicinering. Det är inte ovanligt att mediciner säljs vidare på skolor exempelvis. Som vårdnadshavare är det viktigt att veta vilka mediciner som skrivs ut och varför – hur mycket och till vad.
För föräldrar och ungdomar som är behov av hjälp finns ett väl fungerande stödsystem i Ale kommun.
– En uppmaning är att man söker stöd i tid. Till oss kan man vända sig för att diskutera sin oro. Vi ger information om vilken hjälp som finns att få, säger Claudia Dziechciar.
Ungdomshuset vänder sig till personer mellan 12-25 år och anhöriga som har frågor eller behöver stöttning i vardagen.
– Samtal, rådgivning och drogtest är så kallade serviceinsatser som Ale kommun erbjuder kostnadsfritt och får användas vid fem tillfällen, avslutar Alexander Brekke.
Läs också: Cannabis den vanligaste illegala drogen