ALE. Tjänstemännens förslag som presenterades på socialnämndens senaste möte fick Kommunala Pensionärsrådet (KPR) att gå i taket. Förslag om att bland annat lägga ner demensteamet, ta bort trygghetsvärdarna på trygghetsboendena, slopa fixartjänsten och ta bort samtliga pedagoger fick dock inget gehör hos politikerna.
– Vi vill framföra ett stort tack till politikerna som tog sitt ansvar och återremitterade ärendet till tjänstemännen, säger KPR:s talespersoner Hans Hellman och Helen Johansson.
KPR, som organisatoriskt är knutet till kommunstyrelsen, består av totalt tolv ledamöter från sex olika pensionärsföreningar i Ale.
– Vi ska vara ett forum för samråd och kunskapsspridning, förklarar ordförande Hans Hellman och tillägger:
– KPR består av representanter från PRO, SPF och RPG. Vi är opolitiska och värnar kommunens pensionärer, från Hålanda i norr till Surte i söder.
Till socialnämndens sammanträde i torsdags hade KPR inte fått ta del av några handlingar. Hans Hellman hade dock fått nys om vad som fanns på agendan.
– Vi kan utgöra en remissinstans, men kommunens tjänstemän vill inte nyttja oss som den resurs vi är. Det kan inte tolkas på något annat sätt. Verksamhetschefen inom äldreomsorgen blir kallad till KPR:s möten, men väljer att avstå. Det gör vårt arbete betydligt svårare och innebär att vi får hitta andra vägar för att få information om frågor som rör våra äldre, säger Helen Johansson.
Förslag som politikerna tog var att flytta en avdelning från Klockareängen till Ale Seniorcentrum samt att minska antalet korttidsplatser från 23 till 15. Detta görs eftersom Kungälvs kommun sagt upp sina förhyrda platser på seniorcentrum och därmed frilagt 8-10 platser.
– Alla partier var överens i det beslut som togs och det hedrar dem, säger Hans Hellman.
Helen Johansson är kritisk till de besparingsåtgärder som lades fram, som hon menar går stick i stäv med den senaste tidens forskningsresultat.
– Ensamheten och matfrågan hos äldre är centrala frågor som professorerna Yngve Gustafson och Ingmar Skoog forskat mycket om. De är är helt eniga om betydelsen av bra mat och stimulans när det gäller äldre människor. Detta för att de skall må bra och ha ett liv med hög kvalitet.
Om det trots allt saknas pengar i den kommunala budgeten, vilka åtgärder bör vidtas?
– Först och främst vill vi säga att vi förstår om det måste sparas, men att gå på de svagaste och sköraste är inte okej. De bör titta över sin organisation och se vilka samordningsvinster det finns att göra besparingar på. Sedan måste vi ju tro på att våra tjänstemän följer de uppmaningar och beslut som politikerna fattat.
KPR kämpar också för att arbetet med kommunens äldreplan 2019-2026 ska återupptas efter att ha legat i träda under pandemin.
– Här måste det tas nya tag så att vi kommer igång med de olika delarna för att nå önskat läge 2026, säger Hans Hellman.
På torsdag arrangeras Seniormässan i Bohus och då finns representanter från KPR på plats för att möta besökarna och diskutera viktiga frågor.
– Kom och prata med oss, vi är ju till för er seniorer i Ale kommun!