ALE. Vad är de bakomliggande mekanismerna till den utbredda droghandeln? Aktörer i flera led tjänar pengar på narkotikaförsäljning.
– Det är tillgång och efterfrågan som styr, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef i Ale/Kungälv.
Det är förhållandevis lätt att få tag i narkotika i alla Sveriges kommuner, Ale utgör inget undantag.
– I Ale finns det en drogproblematik som vi behöver jobba med, men det är viktigt att känna till att Ale kommun inte sticker ut rent nationellt. Att sälja narkotika är lukrativt. Det är den grova organiserade brottsligheten som tjänar pengar på droger. Vi inom Polisen jobbar med att bryta säljmönstret. Det är emellertid en kortsiktig åtgärd, något att likna vid symtombehandling, säger Christian Nylén och tillägger:
– Så länge det finns en efterfrågan, lika länge kommer det att finnas tillgång på narkotika.
Hur ska problemet angripas?
– Det är betydligt enklare att se till att man inte hamnar i missbruk än vad det är att avbryta ett pågående missbruk. Här har föräldrar ett jättestort ansvar.
Droghandeln är i mångt och mycket ett kontantbaserat system – pengar som flyger under radarn.
– Nackdelen blir högre upp i organisationen, att hantera kontanterna, säger William Försth, säkerhets- och beredskapschef i Ale kommun.
Även här har vårdnadshavarna en viktig roll, att man som förälder är nyfiken och vet var ungdomens pengar används till.
– Ha koll på swishen! Börjar det figurera mycket kontanter bör du vara uppmärksam. Det är föräldrars pengar som till stor del finansierar drogmarknaden, säger William Försth.
– Vi eftersöker också fler föräldrar ute i samhället. Våga er ut, ta en promenad i den miljö där era ungdomar befinner sig, säger Christian Nylén.
Hur får ungdomar tag i narkotika?
– De ringer ett samtal och får ofta narkotikan levererad. Leverans sker också via nätet. Alependeln är dessvärre också en försäljningslinje.
– Sociala medier och snapchat är vanligt förekommande säljkanaler. De använder sig av anonyma konton och tillfälliga telefonnummer, så kallade säljlurar.
Vilken är er arbetsmetod?
– Polisens jobb är att lagföra dem som säljer och brukar narkotika. Vi är oerhört tacksamma för tips från allmänheten, iakttagelser som görs. Vi kan inte ha ögon överallt. Vi är beroende av att invånarna ringer in när de ser misstänkt narkotikaförsäljning. Jag vill också understryka att Polisen och Ale kommun har ett väl upprättat samarbete när det gäller det förebyggande arbetet, avslutar Christian Nylén.
Läs också: Cannabis den vanligaste illegala drogen
Läs också: Tablettmissbruk allt vanligare
Läs också: Våga vara obekväm som förälder