Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första tillståndsbeviset sitter inom glas och ram på kontoret i Älvängen.
– Det var min farfar som startade verksamheten. Han började köra djur för Slakthuset i Göteborg, berättar Torbjörn vars pappa Stig Harald Gustafsson blev engagerad i rörelsen redan som 16-åring.
– Han började på kontoret 1953 med ansvar för pappersarbetet. Några år senare tog han över rörelsen helt och hållet och tjänstgjorde i bolaget fram till det att han gick bort förra hösten, berättar Torbjörn som själv började jobba i företaget på 90-talet.
Var det ett självklart beslut?
– Nej, det fanns inte på kartan att jag skulle arbeta här – aldrig i livet! Jag skulle inte bli som farsgubben med arbete 60-70 timmar i veckan. Det gick ju sådär…
På 1970-talet hade Gustaf Gustafsons Åkeri totalt 17 bilar, utöver djurtransporter körde man också grus samt gods för fabriker i Älvängen.
– I slutet av 90-talet tog vi beslutet att renodla verksamheten och bara köra djur. Nu har vi fem bilar igång. Det geografiska området har utökats och våra transporter rullar från Linköping, Värmland och hela vägen ner till Skåne. Det är inte bara de stora slakterierna som vi kör för utan även privata kunder, berättar Torbjörn.
Vad för djur pratar vi om?
– Det är nöt, gris, får och lamm.
Gustaf Gustafsons Åkeri hade tidigare sin verksamhet förlagd till lokaler där Älvängens Resecentrum finns idag.
– Efter utdragna förhandlingar med Ale kommun blev det till slut bestämt att vi skulle flytta till gamla Cementgjuteriet. Det gjorde vi 2010. Samtidigt övertog vi Nobinas uppställningsplats för bussarna. Utöver Nobina har vi även NCC och Alebyggen som hyr lokaler av oss idag, berättar Torbjörn Gustafsson.
Vad är största utmaningen för er verksamhet?
– Det är att hitta rätt personal. Chaufförer i allmänhet är en bristvara på marknaden. Vi ska ha personer som passar in i vår företagskultur, som har rätt inställning, rätt kompetens och som inte bara har god hand med kunderna utan även med djuren.
Är det aktuellt för er att ställa om till eltransporter?
– Nej, inte inom överskådlig framtid eftersom vi kör mycket på landsbygden. Jag tror snarare att det kommer hända något på bränslesidan.
Hur ser du på din egen framtid?
– 2031 fyller företaget 100 år och då tänker jag vara med. Så länge jag har drivkraften och tycker det är roligt så kör jag vidare.