SURTE. Dick och Camilla Sporre har redan tagit över efter pappa Rune. Nu har den tredje generationen kommit in i Surte Åkeri.
– Det är jättekul att arbeta med sina döttrar, säger Dick.
Allt började 1974 då Rune Sporre tog över Tage Jonassons Åkeri AB.
– Jag hade jobbat där som chaufför i flera år och tillsammans med Roland Sjökvist tog jag över verksamheten. Då låg vi i den södra delen av Surte och året efter kom beskedet att vår största kund, Surte Glasbruk, skulle läggas ner. Det var ett hårt slag för oss, berättar Rune.
1984 köpte Rune Surte Glasbruks tidigare lokaler och hans verksamhet började att expandera. Vid den här tiden hade hans söner, Dick och Anders, kommit in i företaget.
– Jag älskade lastbilar redan som barn och följde ofta med pappa ut på körningar, till min mammas förtret, berättar Dick med ett leende.
Det blev mer och mer självklart att Dick skulle ta över efter Rune – men brodern Anders valde en annan väg.
– Anders har valt att lämna företaget och han är i dag skogsbonde. Han ville bli utlöst och vi hade inga problem att genomföra det, säger Dick.
Surte Åkeri har 45 anställda och sköter i dag transporter för flertalet olika företag.
– Bland annat transporterar vi cirka 80 procent av allt cement till olika byggen i Göteborg. Vi sköter också samtliga transporter åt S:t Erik tillsammans med ett annat åkeri i Skåne, berättar Dick.
I Surte Åkeri-gruppen ingår också Surte Hamn och Surte Lagerservice. Det sistnämnda ansvarar Dicks sju år yngre syster, Camilla, för.
– Vi äger och förvaltar lokaler med en totalt inomhusyta på 37 000 kvadratmeter. I dagsläget har vi runt 90 hyresgäster, berättar hon.
Camilla började att arbeta i bolaget på heltid för sex år sedan.
– Innan dess var jag kommunanställd och jag har en annan erfarenhet än min bror, säger hon.
2017 var generationsskiftet i hamn. Dick och Camilla hade tagit över efter sin pappa.
– Det har varit väldigt smidigt. Enligt mig beror det på att vi har olika ansvarsområden. Dick sköter åkeriet medan jag har hand om fastigheterna, men även om vi har olika ansvarsområden så ser båda till helheten i första hand, vilket är viktigt, säger Camilla.
På Surte Åkeri arbetar även Dicks fru, Tina samt deras två döttrar Emilie och Frida.
– Det är jättekul att arbeta med sina döttrar och dessutom jobbar mina två svärsöner här också. Jag har aldrig pushat mina döttrar att jobba här, utan de har valt det själva. Målet är att de ska ta över mer och mer framöver, om de själva vill såklart. Jag har ytterligare en dotter, men hon jobbar inte här. Hon tycker nog att vi pratar lite för mycket om jobbet under familjemiddagarna. säger Dick.
Emilie arbetar som transportledare och trivs med tillvaron på familjeföretaget.
– Jag började jobba här efter studenten 2008 och jag trivs att ha pappa som chef. Han är inte för hård mot mig, säger hon och skrattar.
Vilka är de största utmaningarna med en generationsväxling?
– Man måste vara ute i god tid eftersom det är mycket att tänka på. Vi började att diskutera det här redan i slutet av 80-talet, men då var det nästintill omöjligt att genomföra ett generationsskifte på grund av alla skattekostnader, svarar Dick.
– För mig är det viktigt att man vågar att säga ifrån och vara ärlig om man tycker att något är fel, även om man jobbar på ett familjeföretag, tillägger Camilla.
Rune avslutar:
– För vår del var generationsväxlingen väldigt smidig. Jag har aldrig tvingat någon att jobba på Surte Åkeri, utan de har velat det själva och det har varit viktigt för mig. Det är väldigt roligt att den tredje generationen också har kommit in och att de är intresserade.