ÄLVÄNGEN. Den senaste tiden har polisen fått in en del samtal om incidenter rörande vårdslös körning med mopeder. Det gäller framförallt i trakterna kring Älvängen.
– Vi trycker på vikten av att vårdnadshavarna tar sitt ansvar. Vi vill inte ha någon som råkar illa ut i trafiken, säger kommunpolis Jessica Ask.
Nyligen gick lokalpolisområde Kungälv/Ale ut på sin Facebooksida och beskrev nuvarande trafiksituation på båda sidor av älven.
– Flertalen av samtalen rör trimmade mopeder på gång- och cykelbanor där man bland annat kör på bakhjulet bland lekande barn, säger Jessica Ask och fortsätter:
– Bland de tips vi fått in så har man överhört ungdomar säga att man skall montera kameror på sina hjälmar för att filma när man får ”snutjag”, det vill säga filma när man kör ifrån polisen.
Polisen vädjar nu till föräldrar att prata med sina ungdomar och intressera sig för deras fordon.
– Ta dig tiden att provköra ditt barns moped eller se om den är trafiksäker. Skruvar dem med sin moped, fråga vad de gör och varför?
Vad kan ni från polisens sida göra?
– Vi arbetar med övervakning i vårt dagliga arbete.
En polisman provkörde i närtid en moped som saknade både bromsar och belysning.
– Det farligaste man kan göra är att köra på två hjul i trafiken. Att dessutom göra det med en trimmad moped utan både lysen och bromsar är fullständigt vansinne.
De vårdnadshavare som inte vet vad de skall titta efter på mopeden och känner att de behöver hjälp ombeds att antingen fråga en vän eller höra av sig till polisen.
– Vårt främsta mål är inte att ”sätta dit” ungdomar, utan syftet är att ingen skall komma till skada i trafiken och i värsta fall dö, säger Jessica Ask
– Våga vara konsekventa och ställ krav. Ungdomar kan lätt komma i ett sammanhang där det uppstår ett grupptryck som gör att de hamnar i situationer som inte känns bra i magen, avslutar Jessica Ask.
• Finns alla lampor, och fungerar dem?
• Har man bytt avgasrör?
Ofta är det ett tecken på att mopeden är trimmad.
• Finns det backspeglar?
• Har man tagit bort registreringsskylten?
Polisen får kontinuerligt in fler och fler samtal och de kommer fortsätta arbeta med problemet.
Känner du som förälder att du behöver ställa någon fråga, hör gärna av dig via 114 14 eller besök en polisstation.