SURTE. Beerium inleder ett samarbete med Lilla Edet Bryggeri. Tillsammans ska de nu skapa
ett brygghus där de ska dela lokal och en större bryggutrustning.
– En fantastisk möjlighet, säger Marcello Milli.
2017 flyttade Beerium in i Surte Kraftstation och sedan dess har de producerat många olika sorters öl.
– Vi kände dock ganska snabbt att vi hade vuxit ur vår kapacitet, men att expandera kostar mycket och vi var inte beredda att stå för det själva, säger Fredrik Reinholdsson.
Det är där som Lilla Edet Bryggeri, med Torbjörn Wellrath och Anette Pålsson, kommer in i bilden. För några månader sedan inleddes kontakten mellan de två bryggerierna om att göra något tillsammans. Det mynnade ut i ett gemensamt brygghus som kommer att namnges Götaälvdalens Brygghus AB.
– Vi är ungefär lika stora och ligger nära varandra. När de hörde av sig till oss kändes det rätt att göra något tillsammans. Vi är likasinnade och vill samma sak, säger Fredrik Reinholdsson.
– Det är en fantastisk möjlighet för oss båda. I dag har vi ett bryggverk som kan producera 200 liter öl per bryggning och i den nya produktionsanläggningen kommer vi kunna producera upp till 300 000 liter per år, fortsätter Marcello Milli.
Än är det inte helt klart med en ny lokal. De söker just nu efter ett lämpligt alternativ någonstans mellan Surte och Lilla Edet.
– Det finns många fina och bra lokaler, men i nuläget är det ännu inte helt spikat var vi ska hålla till. Vi hoppas att kunna lösa det så fort som möjligt och målet är att ha den första bryggningen i slutet av året, säger Marcello Milli.
Det nya samarbetet innebär dock inte att Beerium eller Lilla Edet Bryggeri kommer att lämna sina befintliga bryggerier.
– Bryggerierna kommer även fortsättningsvis producera öl var för sig men vi kommer givetvis kunna dra nytta av varandras kunskaper och erfarenhet. Bryggeriet i Surte Kraftstation är, och kommer alltid vara, hjärtat i Beerium. Vi kommer att vara kvar här och göra öl i mindre batcher och kanske experimentera mer än vad vi kan göra i dag. Vi kommer också att fortsätta med vår smakbar när pandemin är över, säger Fredrik Reinholdsson.