NÖDINGE. Två miljoner kronor som föreningslivet i Ale kan ansöka om. Det är ett riktat bidrag på temat trygghet och inkludering.
– Bidraget syftar till att uppmuntra och förverkliga innovativa idéer och initiativ som inte ingår i föreningens ordinarie verksamhet, säger Klas Arvidsson, verksamhetschef Ale Fritid.
Den nya politiska ledningen i Ale kommun ligger bakom den satsning, som alla föreningar i Ale nu ges möjlighet att söka.
– Jag fick ärendet på mitt bord i början av januari. Till min hjälp att utforma villkoren har jag haft Emma Kronberg, Sandra Döbeln, Ida Hedberg och Andreas Antelid, förklarar Klas Arvidsson.
Bidraget ska ges till riktade insatser utanför ordinarie och inte tidigare kommunalt finansierad verksamhet.
– Ansökan görs fyra gånger under året. Första tillfället är den 1 mars. Till ansökan ska bifogas program och kostnadsplan, säger Klas Arvidsson som uppmuntrar de föreningar som har en ansökan redo att skicka in den redan nu gör det, även om projektet är tänkt att äga rum senare i år.
På onsdag, den 8 februari, håller Ale Fritid öppet hus på kontoret i Nödinge där man informerar om de bidrag som finns att söka för det lokala föreningslivet.
– Vi svarar på frågor och hjälper gärna föreningar att tänka i nya banor, säger föreningsutvecklare Sandra Döbeln.
Vem avgör vilka föreningar som beviljas bidrag på temat trygghet och inkludering?
– Det gör kultur- och fritidsutskottet, säger Klas Arvidsson och tillägger:
– Beviljat bidrag betalas ut omgående. Redovisning av bidrag görs av föreningen snarast efter genomfört projekt.
Ale Fritid jobbar nu med att få ut budskapet om det nya riktade bidraget.
– Vi har 135 föreningar kopplade till vårt föreningsregister. Det är viktigt att föreningarnas kontaktuppgifter är uppdaterade så att informationen når rätt person. Finns det frågetecken på detta är det bara att höra av sig till oss, avslutar Klas Arvidsson.