SURTE. För första gången arrangerades vinprovning på Surte Kraftstation. Wine Mechanics grundare Kenneth Gustafsson förmedlade sina kunskaper i ämnet. Det blev en underhållande afton på alla sätt.
Drygt 50 personer hade samlats i Surte Kratstation för att lyssna till Kenneth Gustafsson, boende på orten och ansvarig för Sveriges största vintillverkare. Kenneth redogjorde för bakgrunden till Whine Mechanics och att resan till toppen inte gått som på räls. Besökarna skrattade hjärtligt åt berättelsen av Kenneths och hans dåvarande kompanjons importerande av 4800 odrickbart uruguayanskt vin.
– Jag har några lådor kvar om ni skulle vara sugna. Det var en katastrofal start på vinäventyret, förklarade Kenneth.
Betydligt bättre gick det när Kenneth fick uppdraget att scouta viner i USA för Posthotellets räkning. Det blev ett genombrott.
– I januari 2012 blev vi en av huvudleverantörerna till Posthotellet och ryktet spred sig till andra hotell och restauranger. Vi blev en nichad leverantör av goda viner från Oregon.
Efter att ha tagit del av USA:s urbana vinerier, där tillverkning, produktion och upplevelse flyter ihop, så bestämde sig Kenneth Gustafsson för att ta med idén hem till Sverige.
– Året var 2016 när jag sade till min kompanjon Magnus Holmgren att vi skulle bygga Göteborgs första urbana vineri. För att det skulle lyckas behövde vi druvor i världsklass, ett ställe att vara på och en vinmakare.
Renoveringen av lokalerna i Gamlestaden, där Wine Mechanics återfinns, tog sin början våren 2017 och i april 2018 öppnades dörrarna.
– Restaurangen blir ett skyltfönster för vår produktion som sker i samma lokal som där gästerna sitter.
Under kvällen fick kraftstationens besökare provsmaka ett antal goda viner som Kenneth Gustafsson valt ut – både rött och vitt. Det blev också en del frågor om respektive dryck som avnjöts.
– En härlig stämning och roligt att få göra detta på hemmaplan. Min ambition är att det ska kännas mer som ett vinkalas än som en föreläsning, avslutar Kenneth Gustafsson.