ALE. Coronapandemin har slagit hårt mot samhället. I Ale har ungdomsarbetslösheten mer än fördubblats under det senaste året.
– Siffrorna är mycket bekymmersamma, säger Joakim Valtin, enhetschef för Arbetsmarknads- och försörjningsstödsenheten.
I mars bröt coronapandemin ut i Sverige och ett halvår senare börjar konsekvenserna av krisen bli tydliga. Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen var den totala arbetslösheten i augusti 6,4 procent i Ale och det är en ökning med 2,2 procent jämfört med samma period förra året. Särskilt drabbade är personer mellan 18–24 år.
– Från januari till augusti har antalet hushåll av ungdomar som är aktuella för ekonomiskt bistånd ökat från 32 till 53 hushåll och det är en följd av arbetslösheten, säger Joakim Valtin.
I augusti 2019 var 59 personer i åldrarna 18–24 öppet arbetslösa och ett år senare har siffran ökat till 133, vilket är mer än en fördubbling.
– Siffrorna är mycket bekymmersamma och en del av dessa kommer troligtvis behöva ansöka om ekonomiskt bistånd. Ungdomar har ofta en osäker anställning och arbetar inom branscher som drabbats hårt av coronapandemin, säger Joakim Valtin.
Tyrone Hansson (FiA), ordförande i Omsorgs-och arbetsmarknadsnämnden är också bekymrad över siffrorna.
– Det är skrämmande och jag är orolig för att det kommer dra iväg ytterligare framöver. Allt är väldigt oförutsägbart och ingen vet vart det kommer att ta vägen.
Vad kommer ni att göra från politiskt håll?
– Vi behöver fokusera mer på arbetsmarknadspolitiken och försörjningsstödet är en av mina största prioriteringar. Det har dragit iväg och jag vill tydligare kunna se vilka grupper som hamnar där och varför, säger han.
Joakim Valtin tror att arbetslösheten i kommunen kommer att öka ytterligare under hösten.
– Vi följer utvecklingen noggrant på enheten och vår nuvarande bedömning är att siffrorna kommer att öka, säger han.
Vilka åtgärder kommer ni att genomföra för att försöka hålla nere siffrorna?
– Målsättningen är att alla som ansöker om ekonomiskt bistånd i Ale kommun ska ha en plan mot arbete tillsammans med antingen en arbetsmarknadscoach eller en socialsekreterare. Vi har som åtgärd infört telefonmöten och digitala möten med deltagare i en större utsträckning, även om vi självklart fortfarande har fysiska möten. Vi håller fortsatt kontakten med arbetsgivare som vi etablerat en kontakt med och söker även efter nya arbetsgivare att samverka med.
Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M):
– Det är ofta gruppen med personer mellan 18– 24 som påverkas mycket när arbetslösheten ökar. Många hade tänkt att läsa vidare, men konkurrensen på landets högskolor och universitet har ökat på grund av coronapandemin. En del kommer inte in och det innebär att arbetslösheten ökar. Det är inte bra, säger han.
Augusti förra året (18–24 år): 59.
Augusti i år (18–24 år): 133, 74 fler än förra året.
Totalt i år (16–64 år): 699. 335 fler än förra året.
Statistik för nyföretagande: Hittills i år har 140 nya företag registrerats med hemvist Ale kommun. Det kan jämföras med 229 stycken under förra året och 190 nya 2018.