Åsa Vänölä, barnmorska, Marie Johansson, kurator, Maja Svensson, kurator, och Linda Pettersson, enhetschef, hälsar välkommen till ungdomsmottagningens nya lokaler på Handelsplats Älvängen. Saknas på bilden görs Jeanette Stentoft, barnmorska och Jannike Norström, läkare.
Åsa Vänölä, barnmorska, Marie Johansson, kurator, Maja Svensson, kurator, och Linda Pettersson, enhetschef, hälsar välkommen till ungdomsmottagningens nya lokaler på Handelsplats Älvängen. Saknas på bilden görs Jeanette Stentoft, barnmorska och Jannike Norström, läkare.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/04/v1620-ungdomsmottagning-1a.jpg

Ungdomsmottagningen i nya lokaler

ÄLVÄNGEN. Efter många år på Klöverstigen i Nödinge har Ungdomsmottagningen flyttat.
Sedan en månad tillbaka återfinns verksamheten på Handelsplats Älvängen – granne med Coop.
– Dessa lokaler är utformade efter ungdomarnas och personalens behov. Utrymmena är betydligt bättre anpassade för vår verksamhet, säger enhetschef Linda Pettersson.

Första ungdomsmottagningen i Sverige startades 1970. Därefter spred sig idén om en mottagning särskilt inriktad mot ungdomars fysiska och psykiska hälsa snabbt över landet. Målet med ungdomsmottagningarna har allt sedan starten varit att arbetet ska präglas av en helhetssyn på ungdomar.

– Området kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en viktig del av arbetet. Mottagningarna har genom åren också fått en allt större utmaning i att arbeta tydligare med psykisk hälsa och ungdomars levnadsvanor och livsvillkor. Det tvärprofessionella arbetet har utvecklats, säger kurator Marie Johansson.

Hur kommer man i kontakt med er?

– På webben går det att boka tid för besök hos en barnmorska eller kurator eller så gör man det via telefon där vi har en samordning för området Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn. I vanliga fall har vi även drop in-tider på tisdagar (14-17.30), men den servicen är stängd tills vidare under coronapandemin.

– Vi vänder oss till ungdomar till och med 24 år. Vi jobbar på ungdomarnas uppdrag och de söker upp oss frivilligt, man blir inte remitterad hit. Självklart är det kostnadsfritt. Noterbart i sammanhanget är också att man kan söka till vilken ungdomsmottagning som helst i Västra Götalandsregionen. Ungdomsmottagningarna är HBTQ-diplomerade. Detta betyder att ungdomarna ska bemötas och behandlas på ett likvärdigt sätt och få en likvärdig tillgång till mottagningen oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsförmåga, sexuell läggning och ålder.

Vad gör ni mestadels?

– Först och främst vill vi understryka att ingen fråga är fel, för liten eller för stor. Kan inte vi hjälpa ungdomen så remitterar vi vidare till andra verksamheter. På ungdomsmottagningen finns barnmorska, kurator och allmänläkare. Personalen arbetar hälsofrämjande och utgår från det friska hos individen och ser till hens styrkor och förutsättningar för en god hälsa. Barnmorskorna arbetar mycket med frågor rörande sexualitet, preventivmedel, graviditetstester och könssjukdomar. En del abortsamtal förekommer också.

– Kuratorerna har stöd-, kris och mer behandlande samtal. Vi tar hand om lindrig psykisk ohälsa hos oss. Samtalen kan handla om till exempel ångest, nedstämdhet, ledsenhet, relationsproblem eller frågor kring sexualitet och identitet.

Hur når ni ut till ungdomarna?

– Alla Ales elever i årskurs 8 får komma hit på studiebesök för att få reda på vilken hjälp de kan få. Sedan samverkar vi med skolornas elevhälsa, ungdomscoacherna och andra verksamheter i kommunen. Dessutom genomför vi olika utåtriktade verksamheter.

– Vi finns också på nätet (umo.se och youmo.se) där det finns rikligt med information samt länkar till alla ungdomsmottagningar i hela landet.

Till sist, hur påverkar coronapandemin er verksamhet?

– Förutom att vi inte erbjuder drop in, så uppmanar vi ungdomarna att komma själva utan sällskap till mottagningen. De som känner sig förkylda eller har feber får stanna hemma och boka in ett nytt datum för besök alternativt boka en tid på vår virtuella mottagning UM online Det är en app, Ungdomsmottagning online, som kan laddas ner där unga kan ha videosamtal med barnmorska eller kurator, avslutar Linda Pettersson.

Mer från allmänt

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

Seniormässan lockade till gemenskap

Senast Seniormässan ägde rum var 2017. Inte konstigt att det…

Separationer – i Ale och Lilla Edet

Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…