LÖDÖSE. AD70 Choklad sätter guldkant på vardagen med sina godsaker. Innan sommaren fick Joakim Asklund möjligheten att förkovra sig i chokladens förlovande land
– Schweiz. Under en helg erbjöds han en unik inblick Felchlins fabrik, den som är ett av världens mest välrenommerade och mest exklusiva chokladvarumärken.
AD70 Choklad fortsätter sin framgångsrika resa som pralintillverkare, som tog fart 2021. Efterfrågan på deras produkter ökar stadigt.
– Det är kul och vi utvecklar vår produktion hela tiden. Vi försöker hitta nya smaker som tilltalar konsumenterna, säger Joakim Asklund.
Vilka praliner är era bästsäljare?
– Smörkola och Afternoon som vi vann en silvermedalj med på Det Stora Pralinslaget. Lakrits är en vattendelare som uppskattas av vissa och inte av andra. De klassiska smakerna ska inte underskattas.
Åsö är den leverantör som förser AD70 Choklad med olika typer av råvaror till pralintillverkningen. Genom detta Åtvidabergsföretag dök möjligheten upp för Joakim Asklund att få åka med till Felchlins fabrik, som är belägen i byn Ibach.
– Att det var Joakim som skulle ha platsen av oss två kändes självklart, han är den som står för det tekniska kunnandet och som utvecklar våra recept, förklarar Sofia Asklund.
Hur var studiebesöket?
– Det var tre intensiva och mycket givande dagar. Vi fick ta del av alla steg i tillverkningen, göra smaktest och en hel del annat. Man fick inspiration till nya recept, berättar Joakim.
Sommaren är en tid då det säljs betydligt färre praliner än övrig tid på året. Det som lockar köparna är istället glassåser i olika smaker – kola, passionsfrukt och hasselnöt.
– Extremt goda, försäkrar Sofia.
Just nu håller Sofia och Joakim Asklund på att planera höstens och julens smaker.
– Vi kommer precis som förra året att ta fram en julkalender. Den hade en strykande åtgång i fjol och därför får vi göra en betydligt större upplaga i år.
– Vi ser fram emot höstens och julens smaker, och vi arbetar redan på några nya spännande projekt som vi snart kan avslöja, avslutar Sofia med ett leende.