Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

TEXT: Jonas Andersson
21 september 2023 kl. 15:43

NÖDINGE. Da Vinciskolan är en av tio högstadieskolor i landet som just nu testar att servera gratis frukost till sina elever. Projektet pågår under tre veckor och därefter ska effekterna analyseras.

– Det här skulle vi vilja ha varje dag – året om, säger Leonora i klass 14F.

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor. I år utökade Arla satsningen till tio skolor och totalt 2 700 elever i årskurs 7-9. 

– Eftersom jag har arbetat länge i verksamheten så kände jag till den här tävlingen. Jag kollade med rektorerna och min enhetschef som gav klartecken att skicka in en ansökan, berättar Sarina Angelo Furtado, köksmästare på Da Vinciskolan.

Elever som inte äter frukost har ofta svårare att koncentrera sig i klassrummen. Trots det hoppar många ungdomar över morgonmålet, exempelvis för att de vill sova längre, för att de saknar aptit eller för att det inte finns någon mat hemma.

– Elever på högstadiet får ofta ta ett större ansvar än yngre barn. Föräldrarna har i många fall åkt till sina respektive jobb och ungdomar i tonåren prioriterar kanske andra saker än att äta frukost, säger Jenny Sallander, dietist inom kostverksamheten i Ale kommun.

– Det är inte alltid tidsbrist som är orsaken till att barn avstår morgonmålet. De kanske mår illa och inte har någon aptit precis när de har vaknat. Som vuxen kan man ta med sig frukost till jobbet och äta lite senare, men för högstadieelever funkar det inte på samma sätt.

Arlas Frukostbarometer från 2022 visar att ju äldre eleverna blir, desto färre äter något på morgonen. Genom att samarbeta med högstadieskolor vill Arla bidra till goda frukostvanor som ungdomarna kan ta med sig genom resten av livet.

– Om jag skulle få bestämma så skulle vi servera frukost varje dag. Om eleverna äter eller inte är deras val, men utbudet borde finnas, anser Sarina Angelo Furtado.

Att eleverna verkligen uppskattar möjligheten att få äta frukost på skolan råder det ingen tvekan om. De elever som lokaltidningen pratade med hade bara lovord att säga.

– Det är inte alltid jag hinner att äta frukost hemma, här har det blivit varje dag. Man får mer energi på lektionerna, säger Selma.

Vad har varit godast?

– Gröten som vi serverades förra veckan, sedan gillar jag knäckebrödet och osten.

Eleverna blir bjudna på olika frukostalternativ alla tre veckor. Första veckan serverades frukost innan skolstarten, bestående av gröt och smörgåsar. Andra veckan var det frukost under första rasten med fil, yoghurt, flingor, müsli och smörgåsar på menyn. 

– Den tredje och avslutande veckan blir det ett helt annat upplägg där eleverna kommer bjudas på en så kallad to go-frukost. Då serverar pedagogerna en enklare frukost i respektive klassrum under två dagar och under tre dagar erbjuds en enklare frukost att ta med sig i entrén, berättar Jenny Sallander.

Hur har ni upplevt måltidsmiljön?

– Mycket bra! För att skapa en smidig hantering har ett antal elever från årskurs 9 varit behjälpliga med serveringen. Det har också fyllt ett syfte i att visa att det är deras frukost och deras skola. Man bygger också en förståelse i bemötandet, hur det är att vara på andra sidan, säger Sarina Angelo Furtado.  

Såväl Arla som Da Vinciskolan själva kommer att utvärdera frukostprojektet genom att dela ut enkäter till elever och pedagoger.

– Det ska bli väldigt intressant att ta del av synpunkterna. Hur det än är så har frågan om frukost på högstadiet kommit fram i ljuset för vidare diskussion och beslut – bara det är positivt, säger Sarina Angelo Furtado.

Fanny Lindh är ansvarig för frukostprojektet på Arla. Hon säger så här:

– Utifrån tidigare försök vet vi att både lärare och elever ser flera positiva effekter av att skolan serverar frukost innan, under eller efter första lektionen.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se