HÅLANDA. Den uteblivna sophämtningen i Hålanda har blivit ett omdebatterat ämne. Förra tisdagen bjöd representanter från vägföreningen in de ansvariga på kommunen för att diskutera saken.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger vägföreningens ordförande Lars Kihlberg.
Det var för två veckor sedan som lokaltidningen skrev om att boende i Hålanda hade varit utan sophämtning i en månad.
– De skulle ha kommit hit, men vi fick sedan reda på att chauffören inte hade vågat köra in på vägen. Det hade kommit snö under natten, men på morgonen var vägen plogad och vi som bor här hade inga problem att ta oss fram, sa Kerstin Dahlberg, boende i Boet Hålanda, då.
Läs också: Utan sophämtning i en månad
Efter det har en diskussion om hanteringen blossat upp och på tisdagen bjöd vägföreningens ordförande Lars Kihlberg och kassör Mats Balte in kommunens renhållningschef Carina Åberg samt driftledare Henrik Thell.
– Det finns föreskrifter om avfallshantering som kommunfullmäktige har antagit och vi utgår från de här föreskrifterna. Där står det bland annat att det åligger fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren att se till att transportvägen fram till avfallsbehållarens hämtningsplats hålls i gott skick och det är renhållningsarbetarna som själva avgör om det går att åka in på vägen eller inte, säger Carina Åberg.
Lars Kihlberg replikerar:
– Vi i vägföreningen har inte fått vara med och bestämma över vad som ska stå i föreskrifterna och inte heller Trafikverket. Det verkar som att kommunen bara har rättigheter och inga skyldigheter. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 30 år här i Hålanda. Det är den första vintern som det här inträffar och det är underligt.
Henrik Thell har haft en hektisk vinter som driftledare.
– Vi vill att det ska fungera och det är kommunens uppgift att hämta soporna. Samtidigt handlar det om arbetsmiljön och trafiksäkerheten. Jag har pratat med en renhållningsarbetare som har kört på de härvägarna i Hålanda i flera år och han upplever att vägunderhållet har blivit sämre, säger han.
Bristfällig information kring vad de boende ska göra med sina sopor när kärlen är fulla är något som Mats Balte återkommer till.
– När man ringer till kommunen får man olika svar kring vad man ska göra med sina sopor, som blir en olägenhet om de ligger ute och därför måste man hitta en gemensam lösning, säger han.
Under mötet diskuterades alternativa lösningar som ska göra det enklare för renhållningen att hämta sopor under vintertid.
– Ett alternativ kan vara att man kommer överens om en plats där man kan ställa ett gemensamt sopkärl ute vid vägen när det har kommit mycket snö. Det är bra att vi kommer överens om hur vi ska göra och vi är positiva till att vi kan ha en dialog med vägföreningen, säger Carina Åberg.