BOHUS. Vad kostar det om Ale kommun pausar ridhusbygget på obestämd tid? Finns det någon privat intressent som kan tänka sig att ta över och färdigställa bygget?
– Vi håller alla dörrar öppna och utesluter inga alternativ, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande
Sonny Landerberg (MP).
Ännu en vecka har gått och frågorna kring det stoppade ridhusbygget på Jennylund har inte blivit färre. Sedan Byggarna i Ale AB begärde sig själva i konkurs har ridhusprojektet stått mer eller mindre stilla. I veckan inledde Hansson & Söner arbetet med att täta och väderskydda de delar av ridhuset som ska utgöra kansli och café. Annars handlar det mesta om att ureda alternativ och vända på alla tänkbara stenar för att hitta en lösning. Styrgruppen sammanträdde senast i torsdags och kom då fram till att man fortfarande inte har tillräckligt med information.
– Politiskt känner vi att det är nödvändigt att få hela frågan utredd innan vi tar beslut om hur vi ska gå vidare. Vi vill ha reda på vad som krävs för att bara göra anläggningen brukbar, den absolut lägsta kostnaden. Vi vill också ha en konsekvensanalys av vad som händer om vi bara bestämmer oss för att avbryta byggnationen. Hur påverkas befintlig verksamhet och vad blir kostnaden för ett tomt halvfärdigt ridhus? Vi vet vad konsulterna har bedömt kostnaden för ett färdigställande av ridhuset enligt bygghandlingen. Nu ska en upphandling visa hur byggarna räknar på saken. Det är därför vi inte vill gå ut med någon siffra, berättar Sonny Landerberg som dock bekräftar att det rör sig om många miljoner.
Att stoppa ridhusprojektet skulle i kronor räknat landa på drygt 37 miljoner kronor. Det inkluderar vad Ale kommun redan har betalat det tidigare byggföretaget, stabiliseringsåtgärder och marksanering.
– Marksaneringen är ju nästan 15 miljoner och det är en gammal synd som egentligen inte ska belasta ridhuset, men visst är det mycket pengar som redan har runnit iväg, säger Sonny Landerberg.
I dialogen om ridhuset har ett nytt alternativ dykt upp.
– Vi lyfte idén på styrgruppen senast. Det handlar om att undersöka om det kanske finns en privat intressent som kan tänka sig att mer kostnadseffektivt slutföra bygget. I läge två skulle kommunen kunna hyra anläggningen. Jag tycker idén är spännande och i den här situationen måste vi dryfta allt. Vi utesluter ingenting, säger Landerberg.
Läs också: Ridhuset blir en dyr historia