ALE/LILLA EDET. Vatten- och avloppstaxorna i Västra Götalands län stiger generellt, med vissa kommuner som gör stora höjningar för 2024. Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-taxorna visar att länets genomsnittliga ökning är 11,8 procent. Det är något lägre än rikets genomsnitt.
Högsta taxan i länet har Tjörn, där kostnaden ligger på 11 781 kr per lägenhet och år. I andra änden finns Götene och Skara, som har bland de lägsta kostnaderna i länet. Motsvarande siffra för Ale är enligt kartläggningen 6 029 kronor och för Lilla Edet 7 747. För Ales del innebär det en ökning jämfört med 2023 på 8 procent och för Lilla Edet 12 procent.
– Trots en relativt genomsnittlig höjning i länet, är det viktigt att notera de stora variationerna mellan kommunerna. Siffrorna visar att det fortfarande är stora skillnader mellan kommunerna i länet. Det är viktigt att alla beslut om taxehöjningar är välgrundade och tar hänsyn till både dagens och framtidens behov, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
– Det är avgörande att det finns en transparent process för hur kostnader för stora investeringar fördelas, och att det finns en dialog med boende och fastighetsägare om dessa beslut, fortsätter Joachim Höggren.
Härryda står för länets största höjning, där taxan har ökat med 21,5 procent. Medelpriset för länet har ökat med 11,8 procent, vilket är lägre än medel för riket på 14 procent.
Beskrivningen av Nils Holgersson-husets vattenförbrukning beräknas till 2 000 kubikmeter vatten fördelat på 15 lägenheter på 67 kvadratmeter i medeltal.
I redovisningen är det endast VA-företagens så kallade brukningsavgifter som studeras. Dessa är hämtade från Svensk Vattens egen statistik. VA-verksamheten är till helt dominerande del avgiftsfinansierad men skattefinansiering får förekomma.
Nils Holgerssongruppen representerar bostadsorganisationer i Sverige. Gruppen granskar och jämför kostnader för vatten, avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme för att främja rättvisa och effektiva tjänster i hela Sverige. Målet är att öka medvetenheten om kostnaderna för dessa, vilket är drygt 50 miljarder årligen, och bidra till positiv utveckling inom områdena vilket gagnar både fastighetsägare och boende.