NÖDINGE. Det efterlängtade vaccinet mot covid-19 är snart här och på de hårt belastade vårdcentralerna är förberedelserna igång.
– Vi vet inte hur länge vi kommer att orka, men vaccinet är ljuset i tunneln för oss, säger Tina Holmberg, verksamhetschef på Alepraktiken.
Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka. Under vecka 50 nådde både Ale och Lilla Edet toppnoteringar av nya bekräftade fall. Inom vården är läget allvarligt.
– Det är hysteriskt just nu. Många fler testas positivt än i våras och vi lägger betydligt mer tid på coronarelaterad vård, säger Tina Holmberg.
I torsdags förra veckan kom beskedet att Sverige kan komma att starta vaccineringen den 27 eller möjligtvis den 26 december, förutsatt att Pfizer/Biontechs vaccin godkänns den 23 december.
Än så länge är det oklart när vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen kan komma igång.
– Det är inget som är spikat än. Målet är att man ska vaccinera i tre grupper: den första är äldre och multisjuka samt deras familj och personer som arbetar med dem. Den andra är människor över 70 år och alla andra riskgrupper. Den sista är allmänheten, berättar Tina Holmberg och fortsätter:
– Allt handlar om hur många vaccindoser som Västra Götaland får. I nuläget vet vi inte vilken volym vi kommer att tilldelas.
Vaccineringen kommer att kräva mycket logistik.
– Vi har redan börjat planera för olika scenarion. Antingen kommer vi att ha en stor lokal där vi kan vaccinera många samtidigt eller att vi gör det som vanligt på vårdcentralen, säger Tina Holmberg.
Hur ser er belastning ut just nu?
– Den är väldigt hög. Vi vet inte hur länge vi kommer att orka, men vaccinet är ljuset i tunneln för oss.
Samtidigt som vaccinet är på ingång har Alepraktiken redan startat arbetet med så kallade snabbtester.
– Vi använder snabbtesterna på patienter eller personal där vi är i behov av ett snabbt besked. Exempelvis om man misstänker att någon på ett äldreboende har smittats. Det gäller alltså inte för allmänheten, säger Tina Holmberg.