ALE. I Ale kommun finns en väl fungerande och utbredd stödfunktion för vårdnadshavare som är oroliga för sina ungdomar. Att söka hjälp är inte ett misslyckande i föräldraskapet – tvärtom.
– Det visar snarare att man bryr sig. Möjligheten till service i Ale är stor, även att få bistånd beviljat, säger Claudia Dziechciar förste socialsekreterare på mottagningsenheten.
Hur ska man tänka och agera som förälder? Vad finns det för hjälp att få? Det är vanliga frågeställningar som vårdnadshavare bär på när ens ungdom har hamnat lite grann på glid.
– Vi är inte mer än ett samtal bort. Anonymitet i stödfunktionerna är en av nycklarna, säger Alexander Brekke, arbetsledare och tillika ungdomsbehandlare i öppenvården i Ale kommun.
Läs också: Tablettmissbruk allt vanligare
Skolpersonal, fältassistenter, föreningsledare, nattvandrare. Listan av vuxna som finns i aleungdomarnas närhet kan göras lång. Den mest centrala rollen i barnens liv har dock föräldrarna.
– Det är otvivelaktigt så. Mycket bottnar i vilken relation man har till sin ungdom. Att det sker en så kallad frigörelse under tonåren är inget konstigt alls. Som förälder kan man tänka att när det öppnas ett fönster att prata med sin ungdom – gör det, säger fältassistent Louisa Åsén.
– Våga vara obekväm som förälder. Det är okej att titta i barnets jackfickor, i mobilen och så vidare om du har en oro. Som vårdnadshavare handlar det om att ta ansvar. Tjuvkika på ett respektfullt sätt. Likväl som du kollar av treåringen när hon eller han vill ”klara något själv” utan att hon vet om det. Likadant kan du också omtänksamt tjuvkika på din tonårings liv både på deras arenor och på sociala medier för att säkerställa att hon klarar av det ansvar hon vuxit med. Men det måste naturligtvis alltid en balans mellan kärlek och kontroll, säger SSPF-koordinator Anna Goles och tillägger:
– Ungdomar mår bra av att ha ramar. Däremot är det svårt att sätta gränser om du som förälder inte också har en varm och omtänksam relation med ditt barn.
När lokaltidningen träffar företrädare från Ungdomshuset, fältenheten, socialtjänsten, kommunens familjebehandlare och SSPF-koordinator är uppmaningen till vårdnadshavarna att ge sig ut i den miljö som deras ungdomar vistas i.
– Ibland blir man lite konfunderad när man ser barn i yngre tonåren vara ute sent på kvällarna och vet att det är skola dagen därpå, säger Louisa Åsén.
– Var tillgänglig som förälder. Hämta gärna ungdomarna vid en bestämd tidpunkt. I grund och botten vet jag att många ungdomar vill det, säger Louisa.
– Ha gärna kontakt med andra föräldrar och hjälps åt att sätta upp gemensamma regler.
Vad vill ni säga till den förälder som är orolig för sin ungdom?
– Vi finns här för er! Slå en signal, så ser vi till att ni får prata med rätt person. Vi har en god samverkan och hjälper er på det sätt som ni behöver.
FOTNOT. SSPF betyder samverkan med skola, socialtjänst, polis och fritid. Ett stöd för familjer med ungdomar 12-18 år.
Läs också: Cannabis den vanligaste illegala drogen
Fältgruppen Ale
Arbetar uppsökande och relationsbyggande gentemot ungdomar. Kontakt: Facebookgruppen Fältgruppen Ale eller Faltgruppenale på Instagram.
Individ- och familjeomsorgen (Socialtjänsten)
Telefonnummer: 0303-70 30 00 (nås via Kontaktcenter).
Ungdomshuset
Stöd och råd för ungdomar mellan 12-25 år och anhöriga som har frågor eller behöver stöttning i vardagen. Telefonnummer: 0725-38 44 11.
Familjehuset
Stöd för familjer med barn upp till 21 år. Telefonnummer: 0303-70 37 53.
Ale ungdomsmottagning
Telefonnummer: 010-473 38 70.
Socialjouren i Göteborg
Telefonnummer: 031-365 87 00
(gäller utanför socialtjänstens ordinarie arbetstider).