ALE. Lärare har blivit huggen med en penna i armen och med en sax i ryggen. Eleven i en av Ales förskolor har också riktat dödshot och våld mot både personal och andra elever. I brist på tillräckliga insatser kräver nu facket, Sveriges Lärare, att Arbetsmiljöverket ingriper.
En elev i förskolan som uppvisat både självskadebeteende och uppträtt våldsamt mot andra i omgivningen har en konstaterad ADHD-diagnos. Trots flera olika åtgärder har skolan inte lyckats förhindra fortsatta dödshot och våldsamheter. Efter en allvarlig incident i december där en elev blev slagen i ansiktet och föll baklänges i marken kopplades Arbetsmiljöverket in. Skyddsombudet för Sveriges Lärare, Thomas Eliasson skriver:
– Personalen upplever en ohållbar arbetssituation runt eleven. De känner en klump i magen för att behöva vara där och att bli slagna, sparkade och spottade på, skriver han.
Situationen och problematiken runt eleven har varit känd sedan tidigare och skolledningen har agerat, men insatserna har inte fått önskvärd effekt. Just nu utreder Arbetsmiljöverket vad som gjorts hittills och vad som eventuellt kan göras ytterligare. Ale kommuns verksamhetsansvarig har svarat på fackets kritik och även om Sveriges Lärare inte delar helt samma bild finns det en samstämighet.
– Faktum är att vi trots allt upplever en bra dialog med skolledningen, men det saknas helt enkelt resurser och dessa måste politiken se till att ge förvaltningen. Vi är lärare och utbildade pedagoger, att vårda elever som inte mår psykiskt bra är inte vår profession, säger Jenny Johansson, ordförande för Sveriges Lärare i Ale.
Hon fortsätter:
– Ale är inte unikt. Vi har samma problem som restan av landet. Det är en utveckling i skolan där elevers försämrade mående inte kan tillgodoses i skolan. Utåtagerande elever är ett ökat problem i Sverige och vi är genuint oroliga för utvecklingen. Vi har inte de verktyg som behövs för att hjälpa dessa barn och vi måste ta det här på största allvar.
Politiken måste enligt Jenny Johansson växla upp och ta ett större ansvar. Förvaltningen saknar enligt henne ekonomiska resurser att sätta in de åtgärder som krävs.
– Vi behöver komma åt det här problemet från flera håll. Nedskärningen i skolan de senaste åren har fått konsekvenser, även om politiken kallar det anpassningar. Lärartätheten i varje enskilt klassrum syns inte i statistiken, men vi upplever en klar försämring med allt färre vuxna i skolan samtidigt som elevernas behov förändrats.
Angående det enskilda fallet med en kraftigt utåtagerande elev i förskolan som fått fackets skyddsombud att kräva skyddsstopp har Arbetsmiljöverket fått svar från både Ale kommun och Sveriges Lärare. Om myndigheten kommer att ställa krav på nya åtgärder återstår att se.
Åsa Ericson är förvaltningschef för skolan i Ale.
– Det stämmer att vi haft flera riktigt svåra situationer de senaste åren och att det utmanar organisationen både i att möta barnens och elevernas behov och i att ha en god arbetsmiljö för medarbetarna. Vi, liksom många fler i landet, arbetar för att bli bättre på att lyckas med det, i övrigt kan jag inte uttala mig om något enskilt ärende.