Välmående 50-åring blickar framåt

Välmående 50-åring blickar framåt

TEXT: Jonas Andersson
14 juni 2017 kl. 14:20

ALAFORS. Från rörmokerifirma till ett komplett VVS-företag.
Det har onekligen hänt en del under K-B Rörs 50 första levnadsår.
– Men vi har fortfarande mycket ogjort och vill naturligtvis vara med och leda utvecklingen även i framtiden, säger Karl-Olof ”Kalle” Karlsson.

K-B Rör bildades 1967 när bröderna Karl-Axel och Börje Karlsson tog över sin fars rörmokerifirma i Bräcke Smedja vid Kilanda och gick samman som en ny firma. Verksamheten växte snabbt under byggboomen på 70-talet och efter tio år behövdes nya och större lokaler. Bröderna flyttade företaget till nuvarande lokaler på Lunnavägen i Alafors och samma år anslöts verksamheten till Comfort-kedjan.

– För ett antal år sedan fanns planer på att bygga nytt, men projektet rann ut i sanden. 2011 gav vi istället dessa lokaler ett rejält ansiktslyft och optimerade våra ytor. Förra året byggde vi om butiksdelen, skapade en studio där vi kan sitta tillsammans med kunderna och rita upp ett badrum. Det har slagit väldigt väl ut, förklarar Daniel Karlsson.

Karl-Olof och Daniel Karlsson utgör tillsammans med Jerry Magnusson de tre delägarna, som driver bolaget ihop sedan fyra år tillbaka.

– Vi inspirerar varandra och kommer med olika infallsvinklar vilket är väldigt berikande och utvecklande, säger Daniel Karlsson och fortsätter:

– Sedan augusti i fjol har vi också hjälp av en affärsutvecklare. Vi gjorde ett nytt avstamp som vi lät kalla K-B Rör 50.1. Nästan hela paketet av det vi kom fram till är nu sjösatt. Vi har blivit mer strukturerade när det gäller våra tankegångar för framtiden och skapat ett gemensamt arbetssätt. Förbesiktningen som gjorts för vår ISO-certifiering visar att vi är på rätt väg.

Företaget har idag drygt 20 anställda, flera med många års erfarenhet från branschen. En lojal personalgrupp är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn för K-B Rör.

– Det sitter i väggarna. Tillgängligheten, att ha medarbetare som finns till hands när kunden behöver oss har alltid varit a och o. Så är det fortfarande. Vi försöker alltid att hitta individanpassade lösningar oavsett om det är i butiken eller våra montörer ute på fältet, säger Karl-Olof Karlsson.

– Just den lokala förankringen har blivit vårt signum. Vi arbetar utifrån en radie på cirka fem mil. När det handlar om att renovera badrum tar vi hjälp av andra företag i närområdet. Det gäller att hålla ihop så gott det går.

Det hittills största projekt som K-B Rör varit delaktigt i var när Tudor skulle bygga en ny fabriksdel i Nol. Året var 1984.

– Jag var med. Då sattes vår specifika spetskompetens verkligen på prov, berättar ”Kalle”.

K-B Rör har idag fyra ben att stå på. Det handlar om service och underhåll av värmepumpar, traditionella VVS-arbeten, entreprenadverksamhet för små- och medelstora villor samt butiksdelen.

– Butiken är till för både proffs och privatpersoner. Våra försäljare ger råd och tips. Det går också bra att boka ett personligt besök efter stängningsdags, förklarar Jerry Magnusson.

I lördags firade K-B Rör sitt 50-årsjubileum med en fest i Furulundsparken. För

underhållningen svarade Streaplers.

– Ett ypperligt tillfälle att ytterligare stärka bandet till våra kunder och samarbetspartner, avslutar Daniel Karlsson.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se