ÄLVÄNGEN. En inspirerande guide med tips på fina dagsturer i vårt närområde. Frilansjournalisten Karin Fingal har skrivit boken ”Vandra i Bohuslän”.
– Se det som en handbok innehållande all nödvändig fakta du behöver inför vandringen.
På uppdrag av förlaget Calazo har Karin Fingal tillsammans med fotografen Fredrik Schenholm utforskat Bohusläns kustband.
– Vi vågar påstå att Bohuslän visserligen är känt, men som vandringsparadis är det nästan oupptäckt.
Boken, som är på 348 sidor, innehåller över 50 kustnära dagsturer från Halle-Vagnaren i norr till Fotö i söder.
– Till varje tur som är angiven i boken finns snabbfakta med information om sträckans utgångspunkt, svårighetsgrad, närmaste hållplats och vilken markering som ska följas. Varje karta i boken är dessutom försedd med en QR-kod så att man snabbt ska kunna orientera sig och följa leden i sin telefon, förklarar Karin Fingal och fortsätter:
– Med den här boken vill vi nå ut till den breda allmänheten och inte enbart till de redan hängivna vandrarna. Det handlar om att sänka tröskeln och få fler att våga se sig ut i den underbara omgivning som Bohuslän har att erbjuda.
Vandringsturerna är geografiskt indelade i olika färger. Boken ger även Bohusläns historia i kortformat samt bra upplysning till vandraren om bland annat allemansrätten och särskilda regler i naturreservat.
– Oavsett hur länge du bott eller besökt Bohuslän kommer du hitta nya pärlor i den här boken, säger Karin Fingal.
Några goda råd till den som ska vandra i Bohuslän?
– På Bohusläns kust är det alltid lite kallare och blåsigare, vilket man ska ha i beaktning när det gäller klädvalet. Tänk på vad du sätter på fötterna, vissa turer kan innebära blöta klippor. Vidare så är ju fikan a och o för en lyckad vandring. Personligen fikar jag gärna ett par gånger. Till de som vandrar med barn är en rekommendation att ha med sig lite snacks i form av russin och nötter.
Har du alltid gillat att vara ute i naturen?
– Ja, det har jag med mig sedan barnsben. Jag är uppväxt på Marstrandsön och där erbjöds i princip inga fritidssysselsättningar. Det var två veckors seglarskola på sommaren och därutöver simskola. Våra föräldrar var duktiga på att ta med oss barn ut i naturen – det var svampplockning, promenader i skogen och så vidare, berättar Karin Fingal som även har den skriftliga ådran i släkten.
– Min farfar var författare, han skrev skönlitteratur. Det gör även min faster.
Karin Fingal själv har ett förflutet inom tidningsbranschen, radio och tv. Som frilansjournalist blir det en hel del varierande arbetsuppgifter.
– Detta blir femte boken där jag skriver om friluftsliv och vandring. Någon gång i framtiden har jag också en dröm om att kunna ge ut en skönlitterär bok, avslutar Karin Fingal.
Ålder: 42.
Bor: Utby, Älvängen.
Familj: Maken Magnus, tvillingarna Axel och Klara 6 år.
Yrke: Frilansjournalist.
Aktuell: Som författare till boken ”Vandra i Bohuslän”.