ALE. Varför får man p-böter i Ale? Hur mycket kostar det och vad används pengarna till?
– Syftet med parkeringsövervakningen är att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten, säger Katarina Lagerkvist, enchetchef Infrastruktur Ale kommun.
Den vanligaste orsaken till p-böter i Sverige är att bilisten parkerat utan synlig biljett eller motsvarande. I Ale är däremot det vanligaste att parkeringen skett i ett område eller på en plats där parkeringsförbud gäller.
Sammanlagt har just den typen av överträdelse resulterat i böter 312 gånger, under perioden januari 2022 till juni 2024, vilket resulterat i ett totalt bötesbelopp på 156 000 kronor.
Den största delen av pengarna tillfaller kommunen, men vad används de till?
– Denna inkomst används för att finansiera kommunens bevakningsbolag som utför parkeringsbevakningen. Det blir i stort sett ett nollsummespel för kommunen. Om fler parkerar i enlighet med trafikförordningen så får kommunen mindre utgifter i och med att behovet av parkeringsövervakning minskar. Inkomsten i form av parkeringsanmärkningar minskar då också, säger Katarina Lagerkvist, enhetschef Infrastruktur i Ale kommun, och fortsätter:
– Syftet med parkeringsövervakningen är att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten, inte som en inkomstkälla till kommunen, säger hon.
Avgiften för att parkera i ett område eller på en plats där det råder parkeringsförbud i Ale kommun är 500 kronor. I grunden är det regeringen som bestämmer vilket spann böterna får röra sig inom, sedan 2017 är beloppet fastställt till lägst 75 kronor och högst 1300 kronor.
– Regeringen bestämmer den högsta och lägsta avgiften, men därefter är det kommunfullmäktige som beslutar om hur stora avgifterna ska vara. Avgifterna i Ale kommun har legat på samma nivå sedan 2003, säger Katarina Lagerkvist.
700 kronor/tillfälle vid otillåten parkering på en parkeringsplats avsedd för rörelsehindrade.
500 kronor/tillfälle vid övrig otillåten parkering, som exempelvis parkering i terräng, nära ett övergångsställe eller i korsning med mera.
300 kronor/tillfälle vid parkering längre tid än tillåtet på den aktuella platsen.
Källa: Ale kommun.
1. Parkerat i område eller på plats där parkeringsförbud gäller
Antal bötfällda: 312 personer.
Avgift: 500 kronor.
Totalt värde: 156 000 kronor.
2. Parkerat mer än 24 timmar på vardag
Antal bötfällda: 209 personer.
Avgift: 300 kronor.
Totalt värde: 62 700 kronor.
3. Stannat eller parkerat mot färdriktningen
Antal bötfällda: 166 personer.
Avgift: 500 kronor.
Totalt värde: 83 000 kronor.
Siffrorna omfattar perioden januari 2022 till juni 2024.
Källa: Data från Transportstyrelsen, som bearbetats av Newsworthy. Statistiken gäller parkerinsanmärkningar utfärdade av kommunen på gatumark.