Mouvent, världens snabbaste digitala tryckpress gör det möjligt för Nordic Printing att trycka 1000 dekaler i A5-format på under fyra minuter. Med den gamla trycktekniken tog det över ett dygn. Christian
Kjellberg har rustat för framtiden. Bild: Jessica Lindén
Mouvent, världens snabbaste digitala tryckpress gör det möjligt för Nordic Printing att trycka 1000 dekaler i A5-format på under fyra minuter. Med den gamla trycktekniken tog det över ett dygn. Christian Kjellberg har rustat för framtiden. Bild: Jessica Lindén

Världens snabbaste kollega finns i Älvängen

ÄLVÄNGEN. 70 meter på en minut – det går undan för världens snabbaste digitala tryckpress. Sedan en tid tillbaka finns den hos Nordic Printing i Älvängen.
– Det är inte bara snabba ryck. Vår nya kollega jobbar dessutom med precision och hög kvalitet som sitt främsta signum, säger vd Christian Kjellberg och ler.

Nordisk Rörmärkning AB firar 30 år i Älvängen och satsar hårt på fortsatt tillväxt. Den hoppas man främst ska komma i systerbolaget Nordic Printing Production AB som vänder sig till både företag och privatpersoner. Förutom investeringen i världens snabbaste digitala tryckpress har en modern hemsida byggts. Här finns det möjlighet att både beställa standardskyltar och att designa helt egna motiv.

– Digitaliseringen är total. Kunden kan beställa och välja betalningssätt via hemsidan. Tre dagar senare ska skylten eller dekalerna vara levererade. Den som vill designa själv kan göra det direkt på hemsidan eller genom att ladda upp en bild och de som vill ha hjälp med original kan fortfarande kontakta oss. Vi tror att vår tillväxt ligger i att göra allt enklare för kunden, säger Christian Kjellberg.

Han om någon kan branschen. Pappa Claes W Kjellberg grundade Nordisk Rörmärkning redan 1984 med affärsidé att sälja märkning, främst tejp, med tryck. Då fanns ingen egen produktion. 1994 gick flyttlasset till nya lokaler i Älvängen och då hade Christian på allvar börjat växa in i företaget.

– Det har varit en spännande resa. Under de sista 20 åren har vi fyrdubblat omsättningen och dubblat personalstyrkan. Från att tidigare ha köpt in alla produkter tillverkar vi numera nästan allt vi säljer. Det är lite häftigt när jag tänker på det, säger Christian.

Den analoga tryckpressen sjunger nu på sista versen och personal till dåtidens maskiner lyser med sin frånvaro. Därför togs beslut om att investera i en digital tryckpress som styrs via skärm.

– Borta är tiden med dyra inställningskostnader, klichéer och misspass i färger. Det är bara att trycka på knappen och snabbt går det. 1000 dekaler i A5-format trycker vi på under fyra minuter, med den gamla tekniken talar vi om ett dygn, förklarar Christian och tillägger:

– Digitaltryck är inget nytt, men det är först nu som kvaliteten är i rätt nivå. För oss som lämnar 10 års garanti på flertalet produkter är det en viktig faktor.

I samband med maskininvesteringen tog Nordisk Rörmärkning ytterligare ett strategiskt beslut. Ett systerbolag bildades, Nordic Printing Production AB.

– Vi vill bredda vår kundbas och Nordisk Rörmärkning har svårt att nå fram till privatkunder och signalerar inte heller att vi också säljer skyltar, dekaler, etiketter, packtejp och avspärrningsband. Därför bestämde vi oss för att lansera ett nytt varumärke, Nordic Printing, berättar Christian.

Mer från allmänt

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Senaste nytt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…