ÄLVÄNGEN. Det har varit en vår som har präglats av oro och kriskommunikation. Ändå känns kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), mer till freds än på länge.
– Vi har en stabil ledningsorganisation och en fantastisk kommunchef i Maria Reinholdsson. De har skött arbetet under pandemin exemplariskt, säger han.
Faktum är att Mikael Berglund upplevdes mer stressad för ett år sedan. Då talade han öppet om ekonomiska utmaningar och uteslöt inte ens en tillfällig skattehöjning.
– Det stämmer att jag var orolig för 2020. Det är jag inte längre. Nämnderna har varit snabbfotade och kommit i ekonomisk balans. Däremot finns det skäl att tro på bekymmer längre fram. 2021 och 2022 kommer vara märkta av coronapandemin. Dessutom står vi inför tunga investeringar. Vi skulle behöva en ännu större inflyttning, säger han.
Pengar i all ära, våren 2020 kom mest att handla om smittspridning, social distansering och skyddsutrustning till vården. Mikael Berglund vet bestämt när han för första gången pratade om corona. Det var på dotterns födelsedagskalas den 23 januari.
– Vi diskuterade vad som hände i Wuhan i Kina. Staden med 11 miljoner invånare sattes i karantän, men det var ändå inget som jag trodde skulle påverka mig eller Ale kommun. Det kändes avlägset, säger han och fortsätter:
– I början av mars började jag inse allvaret. Allt gick oerhört fort. Länsstyrelsen kontaktade kommunen och bad oss meddela allmänheten att 1177 var överbelastad. Våra chefer agerade direkt mycket konstruktivt och ansvarsfullt. De gav sig ut och köpte andningsskydd där det fanns och bunkrade handsprit.
Ale kommun gick snabbt in i ett stabläge, där beslutsvägarna är betydligt kortare och mandatet större. Samling varje morgon för genomgång och rapportering om senaste nytt. Mikael Berglund blev personligen väldigt engagerad.
CAD-ritade
– Vår kommunchef konstaterade bekymrat en fredagseftermiddag att handspriten var slut i landet. Lite skämtsamt säger hon till mig att ”du får åka hem och blanda lite handsprit”. Jag ägnade helgen åt att lära mig allt om den processen och hade en lösning på måndagen. Då fick jag höra att Lefab, ett företag i Älvängen, bestämt sig för att ställa om sin produktion och kunde nu erbjuda mer eller mindre obegränsat med handsprit. Istället fick jag ett nytt uppdrag. Vården behövde visir och skyddsförkläden. Jag åkte hem och CAD-ritade. Med hjälp av lokala företag fick jag fram en prototyp som efter medicinsk bedömning gick rakt ut i produktion. Plötsligt stod ungdomar och föreningsmänniskor i kö för att hjälpa till att montera visir. Vilken styrkedemonstration av hela Ale. Jag blir rörd när jag tänker tillbaka på dessa insatser, säger Mikael Berglund.
Produceras i Polen
Ales skyddsförkläden produceras idag efter Mikaels ritning i en fabrik i Polen och många västsvenska kommuner har tagit efter.
– Listan med företag som ställt upp för vården i Ale är lång och vi ska självklart hitta ett lämpligt tillfälle att hylla dessa, men det är inte över än. Jag kan bara konstatera att vårt samhälle är starkare än vi tror, säger han.
Hur ser du på den svenska strategin att bekämpa smittspridningen?
– Rent generellt tycker jag att Folkhälsomyndigheten har gjort ett enastående bra arbete, men jag är lite kritisk till att man inte lyckades dela in restriktionerna i regioner. En del av åtgärderna var inte nödvändiga i hela Sverige. När smittan väl nådde Västsverige på allvar hade befolkningen nästan tröttnat på social distansering.
Sommarintervjun spänner över mängder av olika samtalsämnen, till sist landar vi i sociala medier och på den punkten är kommunstyrelsens ordförande orolig.
– Det är inte bra när räddningstjänsten tvingas åka runt på badplatser och uppmana föräldrar att titta på sina barn när de badar. Skärmen får tyvärr alldeles för stor uppmärksamhet och det kan få katastrofala konsekvenser.
Greta Thunberg: ”Har fått större genomslag på något år än vad Greenpeace fått på decennier”.
Anders Tegnell: ”Beundransvärt tålamod och svarar på samma frågor utan att tappa humöret”.
Donald Trump: ”När tar skämtet slut? Vet inte vad som är värst, allt han vräker ur sig eller det faktum att så många litar på honom”.
Sociala medier: ”En kanal med två sidor, en positiv som för samman människor och en ond som sprider felaktigheter och stjäl mycket uppmärksamhet från viktigare saker”.
Bor: Älvängen.
Yrke: Gör sitt tionde år som kommunalråd i Ale
Hemester: ”Det är inget nytt för mig. Det bär av till fiskesjöarna Stora Kroksjön och Aborresjön”.
Viktigast i strandbagen: ”Filten och kaffet”.
Första resmålet efter pandemin: ”Vi fick ställa in en resa till Spanien, så den hoppas jag blir av”.
Sommarpratare jag inte missar: ”Greta Thunberg och Anders Tegnell”.