ALE. Andelen nya coronafall ökar både i Ale och hela Västra Götaland. På vårdcentralerna i kommunen har trycket ökat.
– Vi är inne i den andra vågen, konstaterar Emelia Önebro Olausson, tillförordnad vårdcentralchef på Närhälsan i Älvängen.
I början av oktober dubblerades antalet nya coronafall i Ale kommun under en vecka, från 7 till 14. Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten rapporterades 15 nya fall under vecka 43 och den negativa trenden är tydlig i hela Västra Götaland. Regionen har därför valt att skärpa de lokala restriktionerna.
På Närhälsan i Älvängen har trycket ökat de senaste veckorna.
– Det är många som testar sig och antalet positiva svar har ökat. Vi gjorde om vårt arbetssätt redan innan de nya restriktionerna kom. Från och med i dag (läs måndag) går det att hämta ett eget provtagningskit hos oss och genomföra testet själv, berättar Önebro Olausson.
Hur upplever ni att smittspridningen är i Ale?
– Den har ökat. Vi är uppe på samma nivåer som i början av juli – efter det hade vi en bra nedgång under några månader, men nu har det stigit igen. Vi är inne i den andra vågen, konstaterar Emelia Önebro Olausson.
Även på Alepraktiken i Nödinge har trycket för provtagning ökat.
– Det ökar hela tiden. De som kommer är tålmodiga och mycket duktiga på att hålla avstånd i den kö som är oundviklig så det är ingen smittorisk i väntan på provtagningen. Vi väljer att fortsätta med att ha daglig provtagning där vi som sjukvårdspersonal tar proverna trots att det tar tid, eftersom svaren är mer tillförlitliga än egentester, säger verksamhetschef Tina Holmberg och fortsätter:
–Smittspridningen ökar tyvärr tveklöst i kommunen, det är fler positiva svar för varje vecka nu och det finns ingen gemensam nämnare. Covid-19 drabbar alla åldrar bland de som kommer till oss för provtagning.
Cecilia Tahmasebiepour, biträdande verksamhetschef på Adina Hälsan i Nol:
– Vi har fått indikationer från smittskyddet att smittspridningen har ökat i kommunen och hos oss har andelen positiva svar varit fler de senaste veckorna än tidigare i höstas.
Vad vill ni säga till aleborna?
– Stanna hemma vid minsta symptom. Testa dig så vi kan smittspåra och begränsa spridningen. Följ råden som nu är skärpta trots att vi har levt med detta länge nu. Vi får inte tröttna på att följa råden. Vi inom vården bävar för vintern och känner stor oro för den ökande trenden, svarar Tina Holmberg.