NÖDINGE. Med ett brett verksamhetsutbud vill Ale Kulturskola nå så många barn och ungdomar som möjligt. Kulturskolesamordnare Tomas Eriksson tror mycket på framtiden.
– Alla har rätt att hitta sitt uttryck, säger han till Alekuriren.
Tomas Eriksson har arbetat som kulturskolesamordnare i Ale sedan hösten 2018 och under hans tid har det hänt mycket.
– Det har varit lärorikt och spännande. När jag kom hit renoverades Ale Kulturrum och lokalfrågan var därför en utmaning, men efter att det blev klart har vi kunnat fokusera fullt på verksamhetsutvecklingen, säger han.
När coronapandemin slog till tvingades Ale Kulturskola att tänka om. Undervisningen, som ofta sker efter skoltid, genomfördes digitalt.
– En stor eloge till alla våra pedagoger. Det var en utmaning att kunna genomföra lektioner digitalt, särskilt när det handlar om ljud. Vi fick inte så många avhopp som vi till en början trodde att vi skulle få, säger Tomas Eriksson.
I dag går drygt 600 barn och ungdomar mellan 0–20 år på Ale Kulturskola.
– Det har ökat de senaste åren. Vårt verksamhetsmål är att vi ska nå så många barn och ungdomar som möjligt. Vi vill ha nya målgrupper och det är något som vi arbetar mycket med. Ju mer vi exponerar oss desto större blir intresset, säger Tomas Eriksson.
På Ale Kulturskola finns det något för alla. Basverksamheten med bland annat dans, film, musik och teater kombineras med utvecklingsprojekt som exempelvis digitalt musikskapande och bebisrytmik.
Vi samverkar också mycket, till exempel med Nödingeskolan för att nå nya målgrupper. Barnen finns i skolan och under de senaste åren har vi också utvecklat en lovverksamhet. Målsättningen är att kulturskolan ska bidra till en aktiv fritid för kommunens barn och unga, berättar Tomas Eriksson.
Vad är mest populärt?
– Vi har ett stort intresse på allt – just nu är det är extra högt i piano, gitarr och dans.
Varför riktar ni in er mot just barn och ungdomar mellan 0–20 år?
– I nuläget är Ale Kulturskola endast för barn och ungdomar, men det går att fortsätta i mån av plats.
Om exempelvis en 19-åring vill börja spela gitarr, hur går ni tillväga då?
– Vi åldersbestämmer kurserna och finns det en tydlig efterfrågan inom en viss grupp försöker vi anpassa oss efter det. Vi stävar efter att lösa allt, men ibland kan det vara en utmaning. Åldersgruppen 0–20 är ett politiskt mål. Inom den ramen anpassar vi åldrar på kurserna
Varför är Ale Kulturskola viktig?
– Alla barn och ungdomar har rätt att hitta sitt uttryck. Man mår bra av det, både fysiskt och psykiskt. Alla har möjlighet att ta en plats och röst i samhället och då handlar det om en ren demokratifråga.
BASVERKSAMHET: Bild, dans, film, musik, musikal, teater.
NYHETER: Serieteckning, stop motion, digitalt musikskapande, street dance, bebisrytmik/syskonrytmik och ”funkisdrama”.
LOVVERKSAMHET: Exempel: Graffiti på brandstation, MEGA-dag – prova-på-verksamhet. Piano, sång och gitarr (kortkurser). Breakdance, fördjupningskurser, dansmix, teater prova-på samt konsert- och ensembleverksamhet.
SAMVERKANSPROJEKT NÖDINGESKOLAN: Blås- och stråk för årskurs två (fritids), ”Körshow” årskurs tre och rytmik på samtliga förskolor i Nödinge.