ÄLVÄNGEN. För två år sedan flyttade ett 20-tal ukrainska flyktingar in på Vikadamm i Älvängen. Nu ska alla flytta ut.
– Boendet kommer att vara kvar fram till februari nästa år, säger Arjeta Ahmeti, enhetschef på arbetsmarknads- och försörjningsenheten.
För två år sedan rustades Vikadamm, ett tidigare särskilt boende, upp för att kunna erbjuda de ukrainska flyktingarna tak över huvudet.
– Från första början fick vi ett kommuntal från Länsstyrelsen som innebar att vi skulle ta emot över 300 ukrainare. Då började kommunen att organisera sig och det blev en ganska stor apparat där vi förberedde oss på att lösa den uppgiften, berättar Arjeta Ahmeti.
Ganska snabbt reviderades den siffran och det blev aldrig det stora mottagandet som kommunen förberett sig på.
– Vikadamm iordningställdes. Vi hade även andra lokaler redo och hade det inte räckt med Vikadamm så hade vi aktiverat dem, säger Arjeta.
Massflyktsdirektivet var en ny erfarenhet för landets kommuner att ta hänsyn till.
– Massflyktsdirektivet är ett historiskt beslut och det har inte varit lika solklart för oss som om man jämför med en anvisning som gäller exempelvis nyanlända eller kvotflyktingar. När det gäller ukrainska flyktingar är den enda anvisningen vi fått till oss att kommunen är skyldiga att ordna så att flyktingarna har någonstans att bo, säger Arjeta och fortsätter:
– De boende på Vikadamm har varit väldigt tillmötesgående och haft stor förståelse för att det här är något nytt även för oss. Vi har hjälpts åt, samarbetat och det har varit lätt att jobba med dem.
På Vikadamm anser kommunen att man lyckats med uppdraget att erbjuda alla ukrainska flyktingar en skälig boplats. Nu ska lokalerna dock upphöra som boende och ukrainarna ska flytta ut.
– Boendet kommer att vara kvar fram till februari nästa år. Därefter kommer Vikadamm inte att finnas kvar som ett boendealternativ, förklarar Arjeta.
Just nu bor ett 20-tal personer kvar och samtliga ska erbjudas ett annat boendealternativ av kommunen.
Är det svårt att hitta boende till alla?
– Precis som bostadsmarknaden är i hela landet så är det inte enkelt att skaffa en lägenhet. Det är väldigt svårt och är en utmaning. Vi har dock ett väldigt gott samarbete med kommunens olika hyresvärdar, bland annat har vi ett samverkansavtal med Alebyggen där vi kontinuerligt har en dialog. Hittills har vi kunnat lösa det på det här sättet och vi har stora förhoppningar om att det ska fortsätta så.
Folkbokföring öppnar dörrar
Kommunen har uppmanat alla som har kunnat att folkbokföra sig på adressen innan den 1 november. Har man gjort det innebär det att man behandlas som vilka invånare som helst och får tillgång till fler förmåner. Exempelvis har man rätt till bosättningsersättningar.
– De som har folkbokfört sig och inte kunnat lösa ett nytt boende på egen hand har hänvisats till kommunen, där vi är skyldiga enligt bosättningslagen att erbjuda ett boendealternativ.
Det är det som kommer att hända nu, förklarar Arjeta.
Kan ni garantera att alla som bor på Vikadamm kommer att erbjudas ett nytt boende?
– Alla kommer bli erbjudna ett nytt boendealternativ. Det boendealternativet kan innebära att man får bo flera personer i en gemensam lägenhet. Det gäller isåfall ensamhushåll, vi blandar inte familjer eller män och kvinnor i samma lägenhet, säger Arjeta och fortsätter:
– Vi har en skyldighet att erbjuda ett boende, men det är inget som säger att det ska vara en specifik typ av boende eller hur länge vi ska ordna ett boende. Sedan finns det personer som väljer att tacka nej, men om vi har erbjudit ett boende anser vi att vi har vi fullföljt det ansvar som ligger på kommunen.