ALE/LILLA EDET. Antalet älgolyckor, som ger allvarligast konsekvenser, fördubblas under hösten jämfört med sommarmånaderna. Det finns därför anledning att vara extra uppmärksam när vi går in i viltolyckornas högsäsong.
– Var särskilt observant och försiktig i gryning och skymning, säger Lars Ivarsbo, jägare i Tunge älgjaktlag.
Under 2000-talet har olyckorna med klövvilt ökat kraftigt i antal. Orsakerna till ökningen är en kombination av ökad trafik, växande viltstammar och brister i väginfrastrukturen.
– Det växande antalet viltolyckor är ett allvarligt, men underprioriterat, trafiksäkerhetsproblem. Förra året omkom nio personer i viltolyckor. Även viltolyckor utan dödlig utgång är farliga eftersom en större andel skadade inte kommer tillbaka till ett normalt liv, jämfört med vid vanliga trafikolyckor, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
Älgkollisioner är en risk som trafikanter bör vara extra vaksamma på, eftersom dessa olyckor blir särskilt allvarliga.
– Älgar är farligast att köra på och står för 80 procent av alla viltolyckor med dödlig utgång. Flest älgolyckor sker under hösten då både älgens brunst och älgjakten äger rum. Risken är ungefär dubbelt så hög på hösten jämfört med sommaren, säger Tony Gunnarsson.
– Hastigheten är avgörande när en älg eller annat vilt plötsligt springer ut framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Är det mörkt ute eller mycket vegetation bör man i ännu högre grad sänka farten, eftersom sikten är sämre. Tänk också på att om ett djur går upp på vägen, följer ofta fler efter, säger Tony Gunnarsson.
Viltstängsel har en viktig funktion, men är ingalunda någon garanti mot olyckor i trafiken.
– Viltstängsel är en falsk säkerhet. På lokalradion hörs ofta att man varnar för vilt som kommit över på fel sida stängslet. Vi har haft flera påkörningar i vårt område där vilt tagit sig in via trafikplatser eller brott i stängslet, förklarar Lars Ivarsbo och tillägger:
– Som trafikant behöver du ha ögonen med dig även där det finns viltstängsel på båda sidor av vägen.
Den som kör på en älg, hort, rådjur eller liknande, vad ska personen göra?
– Man ska underrätta polisen och markera olycksplatsen. Sker det på en motorväg är det bättre att beskriva platsen eller ange GPS-position då det kan vara förenat med livsfara att befinna sig på eller i direkt anslutning till vägen.
– Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret, avslutar Lars Ivarsbo.
Vid underrättelse till polisen ska du vara beredd att uppge följande:
• Dina person- och fordonsuppgifter.
• Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken. Om möjligt ange GPS-position. Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i 112-appen som finns för nedladdning till Iphone och Android.
• Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det har försvunnit.
Källa: polisen.se